Masterclass 2016 NL

MASTERCLASSES 2016

 1. KOMMEN OPBOUWEN MET PORSELEINEN PLATEN EN GIPSMALLEN
  Mami Kato (japan) –
  maandag 28 t/m woensdag 30 maart 2016

 2. GROTE VORMEN OPBOUWEN MET KLEIPLATEN EN STRENGPERS
  Jim Robison (UK/USA) –
  maandag 22 t/m woensdag 24 augustus

 3. OPBOUWWERK EN DECORATIE MET HET “WITTE GOUD” – Karin Bablok (D)
  vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus 2016 
 1. SCULPTURAAL WERKEN MET ZACHTE KLEIPLATEN - Regina Heinz (UK)
  woensdag 26 en donderdag 27 oktober 2016
 1. DECOREREN MET MATTE LITHIUMGLAZUREN – Regina Heinz (UK/ Oostenrijk)
  vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober 2016
 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)

Zondag 13 november 2016

 

MASTERCLASSES 2016

 

1.KOMVORMEN OPBOUWEN MET PORSELEINEN PLATEN EN GIPSMALLEN

Mami Kato is een Japanse keramiste, gespecialiseerd in het opbouwen van komvormen met dunne porseleinen platen. Zij heeft haar atelier in Tokoname, één van de 7 historische keramische centra in Japan. Vorig jaar won zij als 1e vrouwelijke keramiste de Grote Prijs van de Shoroku Chawan competitie.

Tijdens deze workshop zal zij haar technieken demonstreren en alle technische moeilijkheden toelichten. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om deze technieken toe te passen door zelf enkele theekommen en sakebekers  te maken.

Mami Kato zal beeldmateriaal tonen zowel van haar eigen werk als van de rijke  keramische historiek in Tokoname.

 

Begeleiding: Mami Kato
Meer info: http://www.mizenfineart.com/artistes/kato-mami

Data: van maandag 28 tot en met woensdag 30 maart 2016 van 10 tot 16 u

Prijs:  250 euro (koffie en thee inbegrepen + 5 kg porselein, gewone klei, gips en alle andere materialen nodig voor deze workshop)

Voorkennis: enige ervaring hebben in het opbouwen met platen met gewone klei.

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: schort of werkkledij, eigen gereedschap, 2 handdoeken, spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  schuurpapier, gipsrasp, cuttermes, oliekrijtje, 1 grote + 1 kleine spons, verfborstel,  deegrol, pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel/filmcamera.

 

     

 

 

Mami Kato

 

 

 1. GROTE VORMEN OPBOUWEN MET KLEIPLATEN EN STRENGPERS
  – Jim Robison (UK/USA)
  Tijdens deze masterclass ligt de focus op werken met platen en rollen door gebruik te maken van de platenwals en de strengpers. Jim Robison zal zijn werkmethodes en ervaringen delen wat betreft het opbouwen met platen, het aanbrengen van texturen en kleurrijke engobes, dit in combinatie met vormen bekomen door de strengpers. Hij toont ook zijn alternatieve opbouwtechnieken waardoor je gemakkelijker grote stukken met platen kan opbouwen. Jim zal je ook tonen hoe je op een eenvoudige manier zelf je persoonlijke “sleutels” kan maken voor de strengpers.

Begeleiding: Jim Robison is bekend voor zijn grote sculpturale vormen en zijn experimentele manier van werken. Hij schreef verschillende boeken o.a. “Large Scale Ceramics” en “Slab Techniques”. Hij heeft jarenlang lesgegeven aan de Leeds University en werd vaak gevraagd voor demonstraties, workshops en lezingen op internationale keramiekevenementen. De laatste jaren modereerde hij het International Ceramics Festival in Aberystwyth, Wales.

Zie ook:  www.boothhousegallery.co.uk    

Data: van maandag  22 augustus tot en met woensdag 24 augustus 2016 van 10 tot 16u

Prijs: 265  euro (3 pakken klei inbegrepen +  koffie en thee)

Voorkennis: enige ervaring hebben in het opbouwen met rollen en platen op kleiner formaat.

Materiaal mee te brengen: Werkkledij, eigen draaigereedschap, schrijfgerief en notablok, een emmer met deksel, 2 handdoeken of oude vodden, verschillende penselen, grote plastiek om je werk in te pakken  + eventueel fototoestel of video-camera.

  

     

 

Jim Robison

 

 

3.OPBOUWWERK EN DECORATIE MET HET “WITTE GOUD” – Karin Bablok

Het is erg verleidelijk om porselein in te kleuren omdat deze zuivere kleisoort toelaat gevoelige kleurschakeringen te bekomen.

Tijdens deze masterclass worden 2 decoratietechnieken behandeld. Enerzijds zullen we de porseleinmassa inkleuren met keramische kleurstoffen en deze massa gebruiken voor inlegwerk. Anderzijds bestuderen we hoe je keramische stains efficiënt kan gebruiken om slibs te maken voor monotypes (druktechniek).

Onder de deskundige begeleiding van Karen Bablok kan je een persoonlijk "handschrift" ontwikkelen ofwel figuratief, narratief ofwel een eigen stilistische lijnvoering waarmee je jouw potvormen decoreert volgens een eigen stijl.

Karen leert je de truckjes om met het “witte goud” en summiere decoraties vormen op te bouwen die niet scheuren of vervormen.

Deze masterclass biedt de mogelijkheid om je verborgen creativiteit te (her)ontdekken door geconcentreerd en nauwkeurig te werken en tegelijkertijd leuke knepen van de porseleinbewerking te ontdekken

Begeleiding: Karin Bablok  basisopleiding als pottenbakster en behaalde later haar diploma als Meester in de beeldende kunsten met als specialiteit keramiek en porselein. Haar werk werd geselecteerd voor internationale keramiekwedstrijden zoals Mino (Jp) en Incheon (Z-Korea). Zij gaf ook les aan de Universiteit van Kyung Hee in Seoul en de Universiteiten van Halle en Oldenburg (Duitsland). Haar werk wordt wereldwijd tentoon gesteld.

Zie: www.karinbablok.de

Data: van vrijdag 26 tot zondag 29 augustus 2016 van 10 tot 16 uur

Prijs: 270€ alle gebruik van porselein, kleurstoffen, engobes + koffie en thee inbegrepen.

Voorkennis: enige ervaring hebben in het opbouwen met rollen en platen in gewone klei.

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel en/of camera, eigen gereedschappen, emmer met deksel, 2 oude handdoeken of vodden, verschillende penselen, grote plastiek om je werk in te pakken.
Breng vooral voldoende nieuwsgierigheid mee, doorzettingsvermogen, veel fantasie en inspiratie.

 

     

 

 

 

Karen Bablok

 

 

 

 1. SCULPTURAAL WERKEN MET ZACHTE KLEIPLATEN
  Regina Heinz (UK/ Oostenrijk)

Heb je je ooit afgevraagd hoe je onregelmatige keramische vormen kan opbouwen met behoud van de mooie, zachte kwaliteit van de natte klei? Werken met zachte platen is hiervoor de perfecte techniek. Je kan er vrij werken mee werken en deze techniek laat ruimte voor verbeelding.

Regina Heinz heeft deze techniek geperfectioneerd en is internationaal bekend om haar tactiele “kussen-sculpturen”  met zeer opvallende abstracte ontwerpen, beschilderd met matte Lithium glazuur.  Tijdens deze workshop krijgen deelnemers de kans om ook deze speciale opbouwmethoden aan te leren. .

Nadat Regina een presentatie van haar eigen werk heeft getoond zal ze haar typische technieken met zachte platen demonstreren. Deelnemers kunnen daarna zelf aan het werk met zachte platen om zo een vrijstaande sculptuur of een functionele vorm op te bouwen volgens eigen ontwerp .

 

Begeleiding: Regina Heinz is internationaal bekend voor haar keramische sculpturen met merkwaardig abstract design. Zij groeide op in Oostenrijk waar ze Beeldende Kunsten en Keramiek studeerde aan de universiteit van Wenen. Later volgde ze verdere opleidingen in Genève en Londen waar ze zich uiteindelijk als keramist heeft gevestigd.
Zij geeft wereldwijd lezingen en workshops, o.a. ook tijdens het International Ceramic Festival in Aberystwyth in Wales, International Ceramic Conclave in New Delhi, India, … Haar keramische sculpturen werden opgenomen in internationale kunstcollecties en musea, o.a. het Fitzwilliam Museum in Cambridge en het Museum voor Hedendaagse Keramiek in Gifu, Japan.

Meer info: www.ceramart.net  

Datum:  woensdag 26 en donderdag 27 oktober 2016 van 10 tot 16 uur

Prijs:  200  euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Als je voor beide workshop van Regina Heinz inschrijft krijg je 10% vermindering en betaal je dus 360€ (ipv 400€)

 

 

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera, schort of werkkledij, een vod of oude handdoek, eigen gereedschap, penselen.

Foto’s van inspirerende beelden en of schetsen

Een meer gedetailleerde lijst zal enkele weken voor de start van deze MC gemailed worden naar alle deelnemers

Aantal deelnemers: maximaal 10

 

   

 

Regina Heinz

 

Regina Heinz

 

 1. DECOREREN MET MATTE LITHIUMGLAZUREN – Regina Heinz (UK/ Oostenrijk)

Lithiumglazuren zijn weinig gekend en worden dus ook door weinig keramisten gebruikt. Regina Heinz is hierop een uitzondering. Zij  heeft een techniek ontwikkeld waarbij glazuur wordt gebruikt zoals een schilder verf. Regina brengt op haar keramische werkstukken verschillende kleurlagen aan om diepe kleurvariaties en matte oppervlaktes  te bekomen. Door de gladbrand op een lagere temperatuur te stoken (1035°C) bekomt ze boeiende, gespikkelde oppervlaktes die vaak ook nog worden afgewerkt met engobes en keramische kleurpigmenten zodat het eindproduct kan vergeleken worden met delicate aquarellen.

 

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar alternatieve decoratiemethodes. Regina zal haar ervaring, haar recepten en haar “geheimen” uit de doeken doen. Elke deelnemer zal het hele proces van inspiratiebron tot het ontwikkelen van een eigen decoratie en kleurenpalet, eigen patronen en design doorlopen onder de deskundige beleiding van Regina.

 

Het thema “water” is voor Regina een veelvoorkomende inspiratiebron en motief in haar keramisch sculpturen en wandpanelen. Zij vertaalt dit motief in vloeiende vormen en abstracte patronen, soms organisch, soms geometrisch.

 

Na een presentatie over haar eigen werk en een aantal demonstraties over haar eigen design, kunnen de deelnemers zelf aan de slag om een serie wandpanelen te ontwerpen met eigen, persoonlijke patronen en motieven.

Begeleiding: Regina Heinz  (zie hierboven) Meer info: www.ceramart.net 

Datum:  vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober 2016 van 10  tot 16u

Prijs: 200 euro (alle materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Als je voor beide workshop van Regina Heinz inschrijft krijg je 10% vermindering en betaal je dus 360€ (ipv 400€)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische decoratietechnieken begrijpen en probleemloos kunnen uitvoeren. Het verschil kennen tussen engobes, glazuren, keramische stains, oxides.

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

+/- 10 tegels van maximaal 20 x 20 cm bisquit gebakken

3 keramische kleurstoffen en 2 à 3 verschillende oxides

Schort, een vod of oude  handdoek, eigen werkgereedschap, penselen, …

Een meer gedetailleerde lijst zal enkele weken voor de start van deze MC gemailed worden naar alle deelnemers

Aantal deelnemers: maximaal 10

 

 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 13  november 2016 van 10 tot 16uur

Prijs: 70 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

Aantal deelnemers: maximaal 12.
Deze workshop wordt in het Frans gegeven. Indien nodig wordt er vertaling voorzien.

 

 

   

 

Thérèse Lebrun