Masterclass 2015 NL

MASTERCLASSES 2015

 

 1. DRAAIEN MET PORSELEIN - Patty Wouters (B) – januari tot mei 2015 (1 dag per maand)
 1. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan) - zat 28/2 + zondag 1 maart 2015
 1. MONUMENTAAL WERKEN MET GROTE KLEIPLATEN – Martin Mc William (D/UK)

       – ma 6/4 + di 7/4/2015

 1. WABI-SABI: Japanse esthetiek in gebruiksgoed en sculpturaal werk –

                     Akira Sataké (USA/Japan)do 9/4 t/m Zat 11april 2015

 1. ZANDMALLEN – Jürg Bächtold (Zwitserland) – vrijdag 28 t/m zondag 30/8/2015
 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)
 • Zondag 25 oktober 2015
 1. DECOREREN met LITHIUMGLAZUREN – Regina Heinz(UK) – vrijdag 30/10 t/m zondag 1/11/2015

 

MASTERCLASSES 2015

 1. DRAAIEN met PORSELEIN – Patty Wouters (België)

Deze cursusreeks is bedoeld voor de gevorderde draaier.  Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de vragen en de technische problemen die de deelnemers ervaren. Elke bijeenkomst wordt het draaien van een nieuwe vorm gedemonstreerd en de specifieke moeilijkheden besproken. Daarna kunnen deelnemers zelf aan de slag terwijl ze begeleid en gecorrigeerd worden door de docent. Er zal extra aandacht besteed worden aan het vormgeven en de afwerking van o.a. randen, voetjes, … Ook het stoken van porselein en het vermijden van vervormingen zal aan bod komen.

Begeleiding: Patty Wouters

Data: op zondagen 18 januari,  15 februari,  15 maart,  26 april, 24 mei 2015van 10 tot 16 u

Prijs:  200 euro (koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: schort of werkkledij, eigen gereedschap, 2 handdoeken, spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel/filmcamera.

 

     

Patty Wouters

Shozo Michikawa

 

  

 1. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan)

Japanners hebben een heel andere benadering tav kunst en keramiek dan de Europeanen. Vanuit hun culturele en godsdienstige achtergrond benaderen zij klei als een deel van de natuur en hebben de meeste keramisten de ambitie om kunstwerken te creëren die zowel natuurelementen bevatten als volledig in harmonie zijn met de natuur. Ook voor Shozo Michikawa is dit het vertrekpunt voor zijn keramisch werk. Tijdens deze masterclass zal Shozo zijn draaitechnieken demonstreren: zowel het vervormen als het bekomen van een ruwe oppervlakte door het uitduwen, uitrekken en bewerken van de klei zullen getoond worden. Met een slideshow en DVD-presentatie zal hij een overzicht geven over zijn keramisch werk, zijn atelier en de omgeving waarin hij werkt. Shozo licht dit toe vanuit een respect voor de Japanse cultuur maar ook met de nodige humor en relativiteitszin. 

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om de draaitechnieken van Shozo na de demonstraties zelf uit te proberen. Dit wordt een boeiende workshop waarbij je interessante structuren en vervormingen integreert in je draaiwerk en meer spontaniteit leert leggen in je werk.

Begeleiding: Shozo Michikawa is een gevestigde waarde in de Japanse keramiekwereld. Zijn werk wordt tentoongesteld in vooraanstaande galerijen in Japan, Europa en Amerika. In 2004 had hij een solotentoonstelling in Gallery Besson in Londen en nam hij deel aan de SOFA-Chicago (International Craft Exhibition).

Meer info: www.shozo-michikawa.jp

Data: zaterdag 28 februari van 9 tot 15 uur en zondag 2 maart  2015 van 10 tot 16u

Opgelet de uren van deze masterclass wijken af van de normale uren.

Prijs: 180 euro (1 pak klei inbegrepen, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van het draaien beheersen

Materiaal mee te brengen: Werkkledij, eigen draaigereedschap, schrijfgerief en notablok, een emmer met deksel, 2 handdoeken of oude vodden + eventueel fototoestel of video-camera.

Aantal deelnemers: maximaal 8

 

 1. MONUMENTAAL WERKEN MET GROTE KLEIPLATEN – Martin Mc William (D/UK)

Deze cursus biedt de mogelijkheid om met grote kleiplaten sculpturale objecten op te bouwen. Deze kunnen zowel  figuratief als abstracte zijn. Een brede waaier van opbouwtechnieken worden gedemonstreerd en aangeleerd.  We leren grote kleiplaten uitrollen en hanteren, met rollen opbouwen en werken vanuit een massief blok en combinaties van verschillende technieken. De afwerkingsmogelijkheden en oppervlaktebewerkingen worden onderzocht en besproken: schrapen, kloppen, borstelen, zagen, indrukken, oppoetsen, het gebruik van engobe of klei als pleisterwerk. Ook het gebruik van gekleurde engobes, oxides en het gebruik van koudglazuur wordt besproken. Martin zal demonstraties en diavoordrachten geven over het opbouwen van monumentale vormen in klei.

Martin zal iedere deelnemer begeleiden in het uitvoeren van een individueel project op basis van de meegebrachte voorstudies en schetsen.  De focus van deze workshop is om met een totaal open instelling nieuwe mogelijkheden te exploreren.

Begeleiding: Martin Mc William heeft als internationaal gerenommeerd keramist over heel de wereld workshops en masterclasses begeleid. Het creatief werken met klei maakt al 40 jaar deel uit van zijn dagelijks leven. Hij geniet van de uitdagingen waaraan hij wordt blootgesteld tijdens het begeleiden van deze workshops en van het zoeken naar  oplossingen om de ideeën van de deelnemers te realiseren.

Meer info: www.martin-mcwilliam.de

Data:  maandag 6 en dinsdag 7 april 2015 (10 -16u)

Prijs:  200 euro (koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: enige ervaring hebben in het opbouwen met rollen en platen op kleiner formaat

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera, schort of werkkledij, enkele vodden of oude handdoeken, eigen gereedschap, penselen, materialen om af te drukken in de klei (om structuren te maken), voldoende grote plastiek om je werk in te pakken, voldoende verpakkingsmateriaal om na de workshop je werk in te pakken en te transporteren.
2 tot 4 grote semi-lederharde, gechamotteerde (1 à 2mm) kleiplaten van 40/50cm X 80/100cm, 1 cm dik

+ 2 pakken klei van dezelfde soort.

Je brengt best ook reeds een aantal schetsen mee van grote sculpturale objecten die je wil realiseren. Enkele maquettes in klei op klein formaat meebrengen zal het voor Martin vereenvoudigen om je te begeleiden in je persoonlijk project.

Aantal deelnemers: maximaal 6 !!!

 

     

 

Martin Mc William (Duitsland / UK)

 

Akira Satake

 

Akira Satake

 

 1. WABI-SABI: Japanse Esthetiek in gebruiksgoed en sculpturaal werk –
  Akira Satake (USA/Japan)

Deze masterclass richt zich tot die mensen die interesse hebben in de Japanse esthetiek en meer inzicht willen krijgen in het begrip “Wabi Sabi”, de “perfecte imperfectie”. Akira Satake zal demonstraties geven over het maken en decoreren van o.a. objecten die betrekking hebben op de Japanse theeceremonie: theekommen, theepotten, waterpotten, schalen, Ikebana vazen en sculpturale objecten. Aan deze masterclass kunnen zowel draaiers als opbouwers deelnemen. Je leert het gevarieerde oppervlakken creëren die geïnspireerd zijn op de natuur. De volgende technieken komen zeker aan bod:

 1. Kohiki (slip op kleiplaten), uitrekken en stretchen van de platen om structuren te bekomen.
 2. Zand onder de klei en/of kleislib mengen en hiermee vormen creëren met handopbouw of op de draaischijf. Daarna worden deze versneden en vervormd.
 3. Het mengen van lucht en andere materialen in de klei, vervolgens verscheuren en versnijden om uiteindelijk tot een nieuwe vormgeving te komen.

Akira zal zijn ervaring en kennis over de Japanse esthetiek ook delen aan de hand van beeldmateriaal. Deelnemers krijgen inzicht in de  betekenis van "Wabi-Sabi", (de schoonheid van het onvolmaakte) en het belang van "ma" de open ruimte.

 

Begeleiding:  Aikra Satake Akira Satake groeide op in Osaka, Japan. Als jonge twintiger vertrok hij naar Amerika waar hij nu al 30 jaar woont en zijn eigen atelier en galerij heeft. Zijn werk werd aangekocht door vooraanstaande musea in de USA. Zijn werk is geïnspireerd op de schoonheid en de grilligheid van de natuur. Hij wil onvolmaakte schoonheid creëren met klei en vuur in een harmonische samenwerking met zijn handen en creatieve geest. Zie: www.akirasatake.com 

Data: donderdag 9 t/m zaterdag 11 april 2015 van 10 tot 16 uur

Prijs: 240€ (1 pak klei, engobe, zand + koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: De basisbeginselen van het keramisch opbouwwerk beheersen.

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel en/of camera, eigen gereedschap, emmer met deksel, 2 oude handdoeken of vodden, verschillende penselen.

Aantal deelnemers: maximaal 8

 

 1. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zwitserland)

Tijdens deze masterclass zullen sculpturale vormen opgebouwd worden met behulp van zandmallen. Vormen die nauwelijks te realiseren zijn met gewone opbouwtechnieken, kunnen met behulp van zandmallen wel uitgevoerd worden. Zo kunnen er verschillende vormen gemaakt worden die later (na het bakken) tot één geheel worden geassembleerd. Er zal vooral veel aandacht besteed worden aan de opbouw, de vormgeving en het vervormen van abstracte sculpturen.  Verschillende mogelijkheden voor het afwerken (bakken en patineren) van de stukken zullen theoretisch besproken worden en – indien er voldoende tijd is – kunnen enkelen ervan ook gedemonstreerd worden.

(Het bakken gebeurt niet in Atelier Cirkel)

Begeleiding: Jürg C. Bächtold installeerde zich als professioneel keramist in 1982. Hij geeft cursussen en workshop in eigen atelier en op vele andere plaatsen in Zwitserland. Zijn werkmethode is uniek en spectaculair. Zijn werk werd geselecteerd voor keramiekwedstrijden in Vallauris (Fr) , Faënza (It) en Zagreb (Cr). Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen in Europa en Amerika. Meer info: www.keramikart.ch

Data: vrijdag 28 t/m zondag 30 augustus 2015( (10– 16u)

Cursusbijdrage: 250 € (inbegrepen: 1 pak klei + het gebruik van zand ; koffie en thee)

Voorkennis: basistechnieken van handopbouw keramiek

Materiaal mee te brengen: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, een emmer met deksel om de klei te recupereren, een oude handdoek of vod, notablok en schrijfgerief. Eventueel ook fototoestel of videocamera.

Aantal deelnemers: maximaal 10

 

     

 

 

Jürg Bächtold

  

 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 25  oktober 2015 (10 -16u)

Prijs: 70 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

Aantal deelnemers: maximaal 12.

 

   

 

Thérèse Lebrun

 

Regina Heinz

 

 1. DECOREREN MET MATTE LITHIUMGLAZUREN – Regina Heinz (UK/ Oostenrijk)

Lithiumglazuren zijn weinig gekend en worden dus ook door weinig keramisten gebruikt. Regina Heinz is hierop een uitzondering. Zij  heeft een techniek ontwikkeld waarbij glazuur wordt gebruikt zoals een schilder verf. Regina brengt op haar keramische werkstukken verschillende kleurlagen aan om diepe kleurvariaties en matte oppervlaktes  te bekomen. Door de gladbrand op een lagere temperatuur te stoken (1035°C) bekomt ze boeiende, gespikkelde oppervlaktes die vaak ook nog worden afgewerkt met engobes en keramische kleurpigmenten zodat het eindproduct kan vergeleken worden met delicate aquarellen.

Deze masterclass is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar alternatieve decoratiemethodes. Regina zal haar ervaring, haar recepten en haar “geheimen” uit de doeken doen. Elke deelnemer zal het hele proces van inspiratiebron tot het ontwikkelen van een eigen decoratie en kleurenpalet, eigen patronen en design doorlopen onder de deskundige beleiding van Regina.

Het thema “water” is voor Regina een veelvoorkomende inspiratiebron en motief in haar keramisch sculpturen en wandpanelen. Zij vertaalt dit motief in vloeiende vormen en abstracte patronen, soms organisch, soms geometrisch.

Na een presentatie over haar eigen werk en een aantal demonstraties over haar eigen design, kunnen de deelnemers zelf aan de slag om een serie wandpanelen te ontwerpen met eigen, persoonlijke patronen en motieven.

Begeleiding: Regina Heinz is internationaal bekend voor haar keramische sculpturen met merkwaardig abstract design. Zij groeide op in Oostenrijk waar ze Beeldende Kunsten en Keramiek studeerde aan de universiteit van Wenen. Later volgde ze verdere opleidingen in Genève en Londen waar ze zich uiteindelijk als keramist heeft gevestigd.
Zij geeft wereldwijd lezingen en workshops, o.a. ook tijdens het International Ceramic Festival in Aberystwyth in Wales, International Ceramic Conclave in New Delhi, India, … Haar keramische sculpturen werden opgenomen in internationale kunstcollecties en musea, o.a. het Fitzwilliam Museum in Cambridge en het Museum voor Hedendaagse Keramiek in Gifu, Japan.

Meer info: www.ceramart.net  

Datum:  31 oktober en 1 november 2015 (10 -16u)

Prijs: 195 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische decoratietechnieken begrijpen en probleemloos kunnen uitvoeren. Het verschil kennen tussen engobes, glazuren, keramische stains, oxides.

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

+/- 10 tegels van maximaal 20 x 20 cm bisquit gebakken

3 keramische kleurstoffen en 2 à 3 verschillende oxides

Schort, een vod of oude  handdoek, eigen werkgereedschap, penselen, …

Een meer gedetailleerde lijst zal enkele weken voor de start van deze MC gemailed worden naar alle deelnemers

Aantal deelnemers: maximaal 10