Masterclass 2014 NL

MASTERCLASSES 2014

 1. INLEGWERK IN PORSELEIN – Mieke Everaet (B) – ma 25/8 + di 26/8/2014
 2. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan) - ma 25/8 + di 26/8/2014
 3. MEERVOUDIGE GIPSMALLEN - Sasha Wardell (UK) – woe 28/8 t/m vrij 30/8/2014
 4. PORSELEINEN SIERRADEN voor gevorderdenLuca Tripaldi (Italië)

– woe 27/8 + do 27/8 + zondag 31/8/2014

 1. JUWELEN MAKEN in PORSELEIN (deel 1)Luca Tripaldi (Italië) – vrij 29/8 en zat 30/8/2014
 2. BONE CHINA EN NIEUWE DECORATIETECHNIEKEN – Sasha Wardell (UK) – zat 30/8 + zond 31/8
 3. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)
 • Zondag 5 oktober 2014
 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN – Rudie Delanghe (B) – zat 18/10 en zondag 19/10/2014
 2. GRAFISCHE DRUKTECHNIEKEN OP KERAMIEK – Anima Roos (B) – zat 18/10 en zondag 19/10/2014
 3. DRAAIEN MET PORSELEIN - Patty Wouters (B) –november 2014 tot maart 2015 (1 dag per maand)

 

MASTERCLASSES 2014

 

 1. INLEGWERK IN GEKLEURD PORSELEIN – Mieke Everaet (B)

De flinterdunne, transparante porseleinen schaalvormen die o.a. door Mieke Everaet, Dorothée Feibleman, en enkele andere gerenommeerde keramisten worden gemaakt zijn voor velen een raadsel. Het is inderdaad geen evidentie om met porselein zo dun te werken zonder dat de stukken tijdens het productieproces uit elkaar vallen.

Tijdens deze 2-daagse workshop komt Mieke alle technieken verklappen die inherent zijn aan dit soort werk. Welke klei wordt er gebruikt? Hoe wordt de porselein ingekleurd? Welke kleurstoffen en welke verhoudingen? Hoe komt de vorm en decoratie tot stand? De geheimen van de afwerking, het drogen, het afschuren, het bakken worden allemaal onthuld.

Tijdens deze workshop zal Mieke niet alleen demonstreren maar elke deelnemer krijgt de kans om zelf één of twee kleine schaalvormen in porselein op te bouwen.

 

Begeleiding: Mieke Everaet is al lang internationaal gekend om haar prachtige,  gekleurde porseleinen schaalvormen. Zij stelde ontelbare keren tentoon zowel in België als in  het buitenland en kaapte vele Internationale keramiek- prijzen weg, o.a. in Faënza, Italië, Mino Japan, Nyon Zwitserland , …

Zie ook: www.mieke-everaet.be    

Data: maandag  25 en dinsdag  26 augustus 2014 van 10 tot 16 uur.

Cursusbijdrage: 170€ (porselein, keramische kleurstoffen; koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: Basistechnieken van keramisch werken beheersen. Enige basiskennis van werken met porselein is handig maar niet noodzakelijk.

Materiaal door cursisten mee te brengen: Werkkledij of schort, Notablok + schrijfgerief, potlood, passer, zachte penselen, keukenmixer, maatbeker, 2-3 gipsen mallen van kleine komvormen, 2 houten latjes van +/- 4 mm dik, fijne lomers (metaal en/of plastiek) en schrapers, gilletmesje, snijlat + snijmesje, molenmes, katoenen lakenstof, fijne plastiek, deegrol, 1 effen proper plankje +/- 35/45 cm (bv. fijne vezelplaat of MDF), fijn schuurpapier, spons en handdoek of vod.

 

     

Mieke Everaet

Shozo Michikawa

 

 

 1. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan)

Japanners hebben een heel andere benadering tav kunst en keramiek dan de Europeanen. Vanuit hun culturele en godsdienstige achtergrond benaderen zij klei als een deel van de natuur en hebben de meeste keramisten de ambitie om kunstwerken te creëren die zowel natuurelementen bevatten als volledig in harmonie zijn met de natuur. Ook voor Shozo Michikawa is dit het vertrekpunt voor zijn keramisch werk. Tijdens deze masterclass zal Shozo zijn draaitechnieken demonstreren: zowel het vervormen als het bekomen van een ruwe oppervlakte door het uitduwen, uitrekken en bewerken van de klei zullen getoond worden. Met een slideshow en DVD-presentatie zal hij een overzicht geven over zijn keramisch werk, zijn atelier en de omgeving waarin hij werkt. Shozo licht dit toe vanuit een respect voor de Japanse cultuur maar ook met de nodige humor en relativiteitszin. 

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om de draaitechnieken van Shozo na de demonstraties zelf uit te proberen. Dit wordt een boeiende workshop waarbij je interessante structuren en vervormingen integreert in je draaiwerk en meer spontaniteit leert leggen in je werk.

Begeleiding: Shozo Michikawa is een gevestigde waarde in de Japanse keramiekwereld. Zijn werk wordt tentoongesteld in vooraanstaande galerijen in Japan, Europa en Amerika. In 2004 had hij een solotentoonstelling in Gallery Besson in Londen en nam hij deel aan de SOFA-Chicago (International Craft Exhibition).

Meer info: www.shozo-michikawa.jp

Data: maandag 25 en dinsdag 26 augustus 2014 van 10 tot 16u

Prijs: 175 euro (1 pak klei inbegrepen, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van het draaien beheersen

Materiaal mee te brengen: Werkkledij, eigen draaigereedschap, schrijfgerief en notablok, een emmer met deksel, 2 handdoeken of oude vodden + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 1. MEERVOUDIGE GIPSVORMEN - Sasha Wardell (UK)

Tijdens deze masterclass zal je leren hoe je van vormen zoals een kopje of een karaf met handvat een meervoudige gipsen mal kan maken. Sasha Wardell zal voorbeelden tonen maar je mag ook voorbeelden van vormen, schetsen of foto’s meebrengen van inspirerende vormen. Er zal gewerkt worden met eenvoudige gipsen modellen die beschikbaar zijn in het atelier. Het snijden en veranderen van de vorm zullen worden gedemonstreerd. Het vormen van de complexere onderdelen zoals het handvat en de teut zal zeker ook speciale aandacht krijgen. Deze masterclass is bedoeld voor mensen die reeds enige ervaring hebben met het maken van eenvoudige gipsen mallen.

Begeleiding: Sasha Wardell werd geboren in Sri Lanka en is nu woonachtig in Engeland. Zij studeerde keramiek en industriële vormgeving in Limoges (Frankrijk) en in Stroke-on-Trent (UK). Ze werk al meer dan 20 jaar met porselein. Haar werk werd bekroond in verschillende internationale keramiekwedstrijden o.a. de wereldtriënnale van kleine keramiek. Zij werkt voor diverse musea en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Zij schreef verschillende boeken over (beender)porselein en mallen maken, die in vele ateliers gebruikt worden als technische handleiding. Meer info: www.sashawardell.com

Data: Woensdag 27 t/m Vrijdag 29 augustus 2014 (10 – 16u)

Prijs: 240 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bone china, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen:  Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook een kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 

 1. PORSELEINEN JUWELEN voor gevorderden – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze 3-daagse masterclass zal je in het totaal 3 juwelen volledig afwerken: een halssierraad,een ring en oorbellen. De eerste dag zullen verschillende onderdelen gemaakt worden volgens de technieken die je leerde tijdens de eerste workshop + volgens een aantal nieuwe technieken. ’s Nachts worden deze stukken drooggestookt en bisquit gebakken. De tweede dag moeten alle stukken voorbereid worden voor de volgende keramische brand. Deze dag zal Luca nieuwe technieken demonstreren en ook nog extra uitleg geven over de verschillende afwerkingsmethodes en decoratiemogelijkheden zoals het aanbrengen van decals en keramische lusters. Hij zal zeker ook uitleg geven over de verschillende stookcurves die bij elke typische decoratietechniek passen.  De derde dag pas je zelf deze decoratietechnieken toe en worden de juweeltjes voor de 3e keer gebakken. Op deze dag leer je ook verschillende manieren om de zelfgemaakte kralen aan elkaar te rijgen tot een originele halsketting en oorbellen.

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed als unica, werkt met kristalglasuren, decals en ingekleurde porselein. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het maken van porseleinen juwelen. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.  
Meer info:  www.giallocaino.com  

Data: woensdag 27 + donderdag 28/8 + zondag 31 augustus 2014 (10 – 16u)   

Prijs: 240€ (porselein en keramische pigmenten inbegrepen + koffie en thee)
Je kan enkel aan deze workshop deelnemen als je vooraf reeds de masterclass: “juwelen maken in porselein – deel 1” hebt gevolgd.

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, schaar, snijmes,   handdoek en schort,  latex handschoenen, enkele fijne  penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry)  pen en papier of schrift voor aantekeningen

 

     

 

 

 

Luca Tripaldi

 

 

 1. JUWELEN MAKEN in porselein (niveau 1) – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden verschillende juwelen gemaakt in porselein zoals een ring, een hanger, porseleinen kralen, …  Er worden verschillende manieren getoond en uitgeprobeerd om de juwelen te decoreren zoals ingekleurde porselein, werken in laagjes, neriage, het aanbrengen van lusters, decals, etc.  Ook  gipsen mallen maken in functie van het juwelen ontwerpen komt aan bod. Het afwerken en het stoken op hoge temperatuur wordt ook besproken maar zal wegens tijdsgebrek niet in het atelier kunnen doorgaan. 

 

Begeleiding: Luca Tripaldi (zie hierboven) of ook:  www.giallocaino.com  

Data: vrijdag 29 + zaterdag  30 augustus 2014 (10 – 16u)   

Prijs: 180€ (porselein en keramische pigmenten inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, schaar, snijmes,   handdoek en schort,  latex handschoenen, enkele fijne  penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry)  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

 1. WERken met mallen en bone china - Sasha Wardell (UK)

Sasha Wardell gaf reeds verschillende jaren zeer succesvolle masterclasses in Atelier Cirkel. Deelnemers krijgen tijdens deze MC een kijk op de  creatieve mogelijkheden die het werken met gietvormen en beenderporselein kunnen bieden, o.a. het inkleuren van beenderporselein, het werken met verschillende gekleurde lagen, het insnijden, inkrassen, de water-ets-techniek, …  Dit weekend zal Sasha haar kennis en kunde toelichten aan de hand van beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen eveneens de kans om te experimenteren met het beenderporselein en de verschillende decoratietechnieken.

Begeleiding: Sasha Wardell (zie hierboven). Meer info: www.sashawardell.com

Data: zaterdag 30 augustus en zondag 31 augustus 2014 (10 – 16u)

Prijs:  150 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bone china, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook één (of 2) kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 

 

 

 

Sasha Wardell

 

Thérèse Lebrun

  

 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 5  oktober 2014 (10 -16u)

Prijs: 70 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

  

 1. GRAFISCHE DRUKTECHNIEKEN OP KERAMIEK – Anima Roos (B)

 

De laatste jaren heeft Anima Roos zich verdiept in het maken en  aanbrengen van transfers (decalcomanie). Je kan industriële transfers gebruiken of ze zelf maken. Dit kan op een zeer eenvoudige manier, met enkele penseelstreken, of met een complexere techniek, bv. via zeefdruk.  De zeefdruk kan zowel op glazuur, biscuit als op natte klei. Veel van deze technieken zijn eenvoudig en boeiend en leiden tot verbazende resultaten. Andere, zoals  de zeefdruktechniek, vragen  meer kennis en vaardigheid. De masterclass start basic, met tips voor het aanbrengen en stoken van transfers, daarna worden er op verschillende niveaus transfers gemaakt en gezeefdrukt. Ook het maken van transfers met een lazerprinter komt aan bod. Een eigen ontwerp wordt gerealiseerd. Na de demonstraties kunnen de deelnemers zelf aan de slag.
Hoewel Anima hoofdzakelijk werkt met producten op waterbasis zullen er toch ook in beperkte mate etherische producten gebruikt worden (type cellulose tinner...). 

Begeleiding: Anima Roos  is een Belgische keramiste met een enorme kennis en ervaring van uiteenlopende keramische decoratietechnieken. Sinds vele  jaren heeft ze onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met grafische technieken toegepast op keramiek. Haar keramisch werk wordt tentoongesteld in galerijen in binnen- en buitenland en prijkt in vele keramiekverzamelingen. Zie ook: www.animaroos.be

Datum: 18 en 19 oktober van 10 tot 16 uur
Prijs: 160 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)
Voorkennis: als deelnemer heb je een basiskennis van decoratietechnieken. Je weet wat het verschil is tussen engobes, op- en onderglazuren.
Materiaal mee te brengen: Handdoek en schort (of  werkkledij), deegrol,schaar, penselen (verschillende diktes, harde en zachte), kleimesje, potlood,  glasplaatje (min. 15 op 15cm), eventueel stempels, 6- tal kommetjes of  tassen om te decoreren (bij voorkeur witte), zelf gemaakt of kant en klaar gekocht (Ikea, Blokker...) mag zowel aardewerk als porselein zijn.
Laserprints (hoge resolutie! Uit copycenter) van motief of tekening (geen grijswaarden, enkel zwart en wit) in positief en negatief ( zet ze in reverse = omgekeerd, of vraag reverse in het copycenter.) Eventueel een geprinte tekst in spiegelschrift en reverse.

 

 

     

Anima Roos

Anima Roos

Rudie delanghe

  

 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN – Rudie Delanghe (B)

Als je reeds een tijd vormen draait op de pottenbakkersschijf dan gebeurt het wel eens dat je op een bepaald moment vast geraakt: je komt steeds dezelfde problemen tegen en je blijkt er geen oplossing voor te vinden.

Dit is dan écht een workshop voor jou!

Tijdens deze workshop worden de basisprincipes van het draaien in vogelvlucht herhaald: kneden, centreren, rechte vormen, open vormen, gesloten vormen. Daarna wordt er een inventaris gemaakt van de knelpunten die je regelmatig tegenkomt die je verhinderen om je draaiwerk op een hoger niveau te krijgen. Elk van deze knelpunten wordt besproken en geanalyseerd. Er volgen demonstraties waarbij heel duidelijk remedies worden gegeven om de hinderpalen te overstijgen.  Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Rudie.

Begeleiding: Rudie Delanghe is een doorwinterde draaier. Hij genoot zijn opleiding aan de koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Hij woonde en werkte in Wales en in Frankrijk waar hij hoofdzakelijk grote Raku-schalen en potvormen draaide die verkocht werden via galerijen. Daarnaast organiseerde hij jarenlang intensieve draaicursussen.

Meer info: www.rudiedelanghe.be     

Data: zaterdag 18 en zondag 19  oktober 2014 (10 -16u)

Prijs: 130 euro (2 pakken klei , koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basistechnieken van het draaien beheersen, minimaal 1kg klei vlot kunnen centreren.

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, 2 handdoeken (of vodden) en schort (of werkkledij),  spons, emmer met deksel om klei in te recupereren, schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 1. DRAAIEN met PORSELEIN – Patty Wouters (België)

Deze cursusreeks is bedoeld voor de gevorderde draaier.  Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de vragen en de technische problemen die de deelnemers ervaren. Elke bijeenkomst wordt het draaien van een nieuwe vorm gedemonstreerd en de specifieke moeilijkheden besproken. Daarna kunnen deelnemers zelf aan de slag terwijl ze begeleid en gecorrigeerd worden door de docent. Er zal extra aandacht besteed worden aan het vormgeven en de afwerking van o.a. randen, voetjes, … Ook het stoken van porselein en het vermijden van vervormingen zal aan bod komen.

Begeleiding: Patty Wouters

Data: op vrijdagen 14 november  2014,  12 december  2014,  16 januari 2015,  13 februari 2015 en  13 maart 2015 van 11 tot 17 u (indien interesse, kan er tot 18 uur verder gewerkt worden)

Prijs:  200 euro (koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: schort of werkkledij, eigen gereedschap, 2 handdoeken, spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel/filmcamera.