Masterclass 2013 NL

MASTERCLASSES 2013

 1. LEZING: schetsen en schilderen op IPAD & TABLET – Johan Geysen (B) – di-AV 26/3
 2. Workshop: IPAD & TABLET voor kunstenaars en creatievelingen – Johan Geysen – ma 29/4
 3. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden” – Patty Wouters (B) – donderdag 4/7 t/m zondag 7 juli 2013
 4. INLEGWERK IN PORSELEIN – Mieke Everaet (B) – woe 3/7 + do 4/7/2013
 5. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zw) – vrij 5/7 t/m zon 7/7/2013
 6. Workshop: IPAD & TABLET voor kunstenaars en creatievelingen / deel 2 – Johan Geysen

– zat 6 + zon 7/7/2013

 1. JUWELEN MAKEN in PORSELEIN (deel 1)Luca Tripaldi (Italië) – zat 24/8 en zond 25/8/2013
 2. SCULPTURAAL WERKEN VANUIT VORM EN BEWEGING Anne Bulliot (Fr) – zat 24/8 t/m ma 26/8
 3. PORSELEINEN SIERRADEN voor gevorderdenLuca Tripaldi (Italië)

– ma 26/8 + di 27/8 + vrij 30/8

 1. VLOEIBAAR PAPIERPORSELEINLuca Tripaldi (Italië) –woe 28/8 en do 29/8/2013
 2. MEERVOUDIGE GIPSMALLEN - Sasha Wardell (UK) – woe 28/8 t/m vrij 30/8:2013
 3. BONE CHINA EN NIEUWE DECORATIETECHNIEKEN – Sasha Wardell (UK) – zat 31/8 + zond 1/9
 4. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN – Rudie Delanghe (B) – zat 5/10 en zondag 6/10/2013
 5. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)
 • Zondag 6 oktober
 1. DRAAIEN MET PORSELEIN - Patty Wouters (B) – oktober 2013 tot februari 2014 (1 dag per maand)

 

 1. LEZING: schetsen en schilderen op IPAD & TABLET – Johan Geysen (B)
 • dinsdagavond 26 maart om 18 uur

Als zelfstandige discipline wint de digitale beeldende kunst steeds aan belang. Denken we maar aan de schitterende tentoonstelling: “A bigger picture” waar David Hockney toont hoe fris en vernieuwend IPad kan zijn naast klassiek schilderwerk. Tijdens deze lezing geeft Johan Geysen een duidelijke en overzichtelijke presentatie van de artistieke en creatieve mogelijkheden van IPad en Tablet en hoe we deze kunnen aanwenden voor ons eigen artistiek werk maar ook kunnen toepassen tijdens onze didactische processen,  tijdens het lesgeven.

Begeleiding: Johan Geysen is wetenschapper maar ook artistiek actief. Enerzijds is hij gastdocent aan de Universiteiten van Leuven en Antwerpen, anderzijds geeft hij les in digitale beeldvorming.  Hij combineert schilderen, grafiek en poëzie met digitale beeldverwerking. Voor hem is het creëren met klassieke artistieke materialen in combinatie met digitale kunstvormen een voortdurende uitdaging die hij graag met het publiek wil delen.

Datum: dinsdag 26 maart om 18 uur (tot +/- 19 uur)

Prijs: 5 €

 

 1. Workshop: IPAD & TABLET voor kunstenaars en creatievelingen – Johan Geysen

– maandag  29/4 van 10 tot 16 uur

Als je overtuigd bent dat het leren werken met IPad en Tablet voor jou een nieuwe uitdaging kan zijn om creatief  te werken – hetzij als kunstenaar of creatieveling, hetzij als leerkracht in het kunstonderwijs – dan is deze workshop voor jou de ideale introductie om kennis te maken met deze nieuwe media. Met de IPad/Tablet kan je kunstprojecten samenstellen, documenteren, ontwerpen, opbouwen en realiseren.  Tijdens deze korte kennismakingsworkshop word je stapsgewijs vertrouwd gemaakt met digitaal noteren, schetsen, schilderen en grafisch schetsen. Daarna wordt ingezoomd op meer geavanceerde functies en mogelijkheden van professionele applicaties voor tekenen en grafiek. Deelnemers krijgen ook tijd om te experimenteren onder de professionele begeleiding van de docent.

Begeleiding: Johan Geysen (zie hierboven)

Datum: maandag 29 april van 10 tot 16 uur

Prijs: 60 €

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen IPad  of Tablet. De cursusbegeleider zal ook een aantal Ipads en tablets meebrengen die door de deelnemers mogen gebruikt worden.

 

 1. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden” - Patty Wouters (B) – donderdag 4/7 t/m zondag 7 juli 2013

Potvormen draaien aan de pottenbakkersschijf is fascinerend en aangenaam. Hoewel het opstarten moeilijk is, volstaan concentratie, een goede begeleiding en enkele uren aan de schijf om basistechnieken te leren, de knepen van het vak te pakken te krijgen en plezier te beleven aan deze manuele techniek.
De deelnemers worden volgens niveau ingedeeld. Beginners leren alle basisvaardigheden: het kneden van de klei, het draaien van basisvormen  zoals cilinders, beker, kom, kruikje, .... Gevorderden kunnen zich wagen aan grote schaal- en komvormen, het draaien in serie, het draaien van dekselpotten, bolvormen, ...

Er worden demonstraties gegeven waarbij heel duidelijk stap voor stap elke vorm wordt gedemonstreerd. Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Patty.

Begeleiding: Patty Wouters heeft als oprichtster van Atelier Cirkel en CIRKEL2 vele klei-cursussen begeleid. Zij genoot een grafische kunstopleiding aan St-Lucas, Antwerpen en het PHIKO te Hasselt. Zij volgde verschillende jaren keramiek en boetseren aan de academies van Brasschaat, Hasselt en Merksem. Zij nam deel aan gespecialiseerde workshops in binnen- en buitenland. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor (internationale) tentoonstellingen en keramieksymposia of als gastdocente voor workshops o.a. in Frankrijk, Italië, USA, Korea, Japan, Nederland, Oostenrijk. Sinds 2009 is zij verbonden aan de academie voor Beeldende Kunsten van Turnhout. Meer info: www.pattywouters.be
Data: van donderdag 4 t/m zondag 7 juli 2013 van 10 tot 16 uur

Prijs:  200 euro (1 pak klei + koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen gereedschap, handdoek en schort,   spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel/filmcamera.

Deelnemers die geen eigen draaigereedschap hebben, kunnen een materiaalbakje lenen van de organisatie.

 

 1. INLEGWERK IN GEKLEURD PORSELEIN – Mieke Everaet (B)

De flinterdunne, transparante porseleinen schaalvormen die o.a. door Mieke Everaet, Dorothée Feibleman, en enkele andere gerenommeerde keramisten worden gemaakt zijn voor velen een raadsel. Het is inderdaad geen evidentie om met porselein zo dun te werken zonder dat de stukken tijdens het productieproces uit elkaar vallen.

Tijdens deze 2-daagse workshop komt Mieke alle technieken verklappen die inherent zijn aan dit soort werk. Welke klei wordt er gebruikt? Hoe wordt de porselein ingekleurd? Welke kleurstoffen en welke verhoudingen? Hoe komt de vorm en decoratie tot stand? De geheimen van de afwerking, het drogen, het afschuren, het bakken worden allemaal onthuld.

Tijdens deze workshop zal Mieke niet alleen demonstreren maar elke deelnemer krijgt de kans om zelf één of twee kleine schaalvormen in porselein op te bouwen.

 

Begeleiding: Mieke Everaet is al lang internationaal gekend om haar prachtige,  gekleurde porseleinen schaalvormen. Zij stelde ontelbare keren tentoon zowel in België als in  het buitenland en kaapte vele Internationale keramiek- prijzen weg, o.a. in Faënza, Italië, Mino Japan, Nyon Zwitserland , …

Zie ook: www.mieke-everaet.be    

Data: woensdag 3 en donderdag 4 juli 2013 van 10 tot 16 uur.

Cursusbijdrage: 170€ (porselein, keramische kleurstoffen; koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: Basistechnieken van keramisch werken beheersen. Enige basiskennis van werken met porselein is handig maar niet noodzakelijk.

Materiaal door cursisten mee te brengen: Werkkledij of schort, Notablok + schrijfgerief, potlood, passer, zachte penselen, keukenmixer, maatbeker, 2-3 gipsen mallen van kleine komvormen, 2 houten latjes van +/- 4 mm dik, fijne lomers (metaal en/of plastiek) en schrapers, gilletmesje, snijlat + snijmesje, molenmes, katoenen lakenstof, fijne plastiek, deegrol, 1 effen proper plankje +/- 35/45 cm (bv. fijne vezelplaat of MDF), fijn schuurpapier, spons en handdoek of vod.

 

 1. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zwitserland)

Tijdens deze masterclass zullen sculpturale vormen opgebouwd worden met behulp van zandmallen. Vormen die nauwelijks te realiseren zijn met gewone opbouwtechnieken, kunnen met behulp van zandmallen wel uitgevoerd worden. Zo kunnen er verschillende vormen gemaakt worden die later (na het bakken) tot één geheel worden geassembleerd. Er zal vooral veel aandacht besteed worden aan de opbouw, de vormgeving en het vervormen van abstracte sculpturen.  Verschillende mogelijkheden voor het afwerken (bakken en patineren) van de stukken zullen theoretisch besproken worden en – indien er voldoende tijd is – kunnen enkelen ervan ook gedemonstreerd worden.

(Het bakken gebeurt niet in Atelier Cirkel)

Begeleiding: Jürg C. Bächtold installeerde zich als professioneel keramist in 1982. Hij geeft cursussen en workshop in eigen atelier en op vele andere plaatsen in Zwitserland. Zijn werkmethode is uniek en spectaculair. Zijn werk werd geselecteerd voor keramiekwedstrijden in Vallauris (Fr) , Faënza (It) en Zagreb (Cr). Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen in Europa en Amerika. Meer info: www.keramikart.ch

Data: vrijdag 5 t/m zondag 7 juli 2013 (10– 16u)

Cursusbijdrage: 230 € (inbegrepen: 1 pak klei + het gebruik van zand ; koffie en thee)

Voorkennis: basistechnieken van handopbouw keramiek

Materiaal mee te brengen: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, een emmer met deksel om de klei te recupereren, een oude handdoek of vod, notablok en schrijfgerief. Eventueel ook fototoestel of videocamera.

  

                                 

Luca Tripaldi                                                                 Jürg Bächtold

 

 1. Workshop: IPAD & TABLET voor kunstenaars en creatievelingen / deel 2– Johan Geysen

– zaterdag  6 en zondag 7 juli  van 10 tot 16 uur

Na een eerste kennismaking met IPad en Tablet is het boeiend om kennis te maken met complexere  en professionele mogelijkheden zoals applicaties voor tekenen en grafiek, print en transfertechnieken waarmee je digitaal werk op een artistieke wijze tastbaar kan maken. Voor deelnemers met een creatieve onderwijsopdracht worden er “tips en tricks” getoond die je kan aanwenden tijdens je lessen.  Er blijft ook voldoende tijd om bv. een eigen project uit te werken onder persoonlijke begeleiding van de docent.

Tijdens deze workshop kan je de IPad en Tablet leren gebruiken als een volwaardig medium in je kunstpraktijk en als een mobiel medium waarop je elke creatieve prikkel noteert, schetst, documenteert, uitwerkt. Uiteindelijk leer je de IPad/Tablet gebruiken als volwaardig instrument voor het creëren van digitale kunstwerken.

Begeleiding: Johan Geysen (zie hierboven)

Datum: zaterdag 6 en zondag 7 juli van 10 tot 16 uur

Prijs: 120 €

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen IPad  of Tablet. De cursusbegeleider zal ook een aantal Ipads en tablets meebrengen die door de deelnemers mogen gebruikt worden.

 

 1. JUWELEN MAKEN in porselein (niveau 1) – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden verschillende juwelen gemaakt in porselein zoals een ring, een hanger, porseleinen kralen, …  Er worden verschillende manieren getoond en uitgeprobeerd om de juwelen te decoreren zoals ingekleurde porselein, werken in laagjes, neriage, het aanbrengen van lusters, decals, etc.  Ook  gipsen mallen maken in functie van het juwelen ontwerpen komt aan bod. Het afwerken en het stoken op hoge temperatuur wordt ook besproken maar zal wegens tijdsgebrek niet in het atelier kunnen doorgaan. 

 

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed als unica, werkt met kristalglasuren, decals en ingekleurde porselein. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het maken van porseleinen juwelen. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info:  www.giallocaino.com  

Data: Zaterdag 24 + zondag 25 augustus 2013 (10 – 16u)   

Prijs: 175€ (porselein en keramische pigmenten inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, schaar, snijmes,   handdoek en schort,  latex handschoenen, enkele fijne  penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry)  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

 1. SCULPTURAAL WERKEN VANUIT VORM EN BEWEGING – Anne Bulliot (Frankrijk)

Typisch voor de keramische sculpturen van Anne Bulliot is de spontaniteit en de krachtige  beweging. „Het gebaar leidt de vorm“. Tijdens deze masterclass wil Anne alle deelnemers uitnodigen om de klei op een andere manier te benaderen, als een levende materie waarmee je in beweging communiceert. Je onderzoekt en experimenteert door met verschillende texturen in de massa te drukken, te wringen, uit te rekken, …, kortom een krachtige beweging te realiseren.  Er ontstaat dan een volume dat de vrucht is van je intuïtieve en impulsieve maar toch ook doordachte manipulaties: een sprekende, expressieve vorm die toch evenwichtig en harmonisch is. Voor de afwerking worden hoofdzakelijk (gekleurde) engobes gebruikt. Sommige delen blijven ruw, andere kunnen gepolijst worden.

Begeleiding: Anne Bulliot werkte jarenlang als docent in het keramisch werkcentrum: “la Maison de la Céramique” in Mulhouse. Zij stelt tentoon in verschillende Europese landen.

Prijs: 200€ (2 pakken klei inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, zachte penselen om engobe aan te brengen,  notablok en schrijfgerief, een emmer met deksel, 2 oude handdoeken of vodden, een doos en inpakmateriaal om het werk te transporteren, een oud hoofdkussen of een stuk schuimrubber, haardroger of verfafstripper, grote plastiek om werk in te pakken, materialen die afdrukken nalaten in de klei (jutte, schors, …) 

 

 1. PORSELEINEN JUWELEN voor gevorderden – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze 3-daagse masterclass zal je in het totaal 3 juwelen volledig afwerken: een halssierraad,een ring en oorbellen. De eerste dag zullen verschillende onderdelen gemaakt worden volgens de technieken die je leerde tijdens de eerste workshop + volgens een aantal nieuwe technieken. ’s Nachts worden deze stukken drooggestookt en bisquit gebakken. De tweede dag moeten alle stukken voorbereid worden voor de volgende keramische brand. Deze dag zal Luca nieuwe technieken demonstreren en ook nog extra uitleg geven over de verschillende afwerkingsmethodes en decoratiemogelijkheden zoals het aanbrengen van decals en keramische lusters. Hij zal zeker ook uitleg geven over de verschillende stookcurves die bij elke typische decoratietechniek passen.  De derde dag pas je zelf deze decoratietechnieken toe en worden de juweeltjes voor de 3e keer gebakken. Op deze dag leer je ook verschillende manieren om de zelfgemaakte kralen aan elkaar te rijgen tot een originele halsketting en oorbellen.

Begeleiding: Luca Tripaldi (zie hierboven)
Meer info:  www.giallocaino.com  

Data: maandag 26 + dinsdag 27/8 + vrijdag 30 augustus 2013 (10 – 16u)   

Prijs: 240€ (porselein en keramische pigmenten inbegrepen + koffie en thee)
Je kan enkel aan deze workshop deelnemen als je vooraf reeds de masterclass: “juwelen maken in porselein – deel 1” hebt gevolgd.

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, schaar, snijmes,   handdoek en schort,  latex handschoenen, enkele fijne  penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry)  pen en papier of schrift voor aantekeningen

 

 1. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN: toepassingen in vormgeving en decoratie

   – Luca Tripaldi (Italië)

De vele mogelijkheden van vloeibare papierporselein worden op verschillende manieren uitgeprobeerd. Met vloeibare papierporselein kan je zowel gebruiksgoed maken zoals kommen en schalen maar ook sculpturale vormen, abstract, geometrisch of figuratief. Door het opbouwen van verschillende lagen met het penseel of de ringeloor ontstaan vormen die achteraf verder verwerkt kunnen worden tot een potvorm of sculptuur. We besteden aandacht aan de transparantie en de witte kleur van het porselein maar kunnen dit ook combineren met subtiel ingekleurde porselein.

Begeleiding: Luca Tripaldi (zie hierboven)

Meer info: www.giallocaino.com

Data: Woensdag 28  + donderdag 29 augustus 2013 (10 – 16u)   

Prijs: 180 euro (papierporselein en keramische kleurstoffen inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes, lat + tekendriehoek, brede plastieken lomers, keukenmixer,  handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, platte (3 à 4 cm) en ronde (fijne en dikke) penselen, plastic zakken (transparant), een kleine emmer met deksel + een maatbeker, halve bolvormen in gips of ronde bisquit-gebakken kleivorm, een gladde gipsplaat van +/- 30 X 30 cm, ringeloor, enkele kartonnen kokers,  schrijfgerief en notablok.

 

 1. MEERVOUDIGE GIPSVORMEN - Sasha Wardell (UK)

Tijdens deze masterclass zal je leren hoe je van vormen zoals een kopje of een karaf met handvat een meervoudige gipsen mal kan maken. Sasha Wardell zal voorbeelden tonen maar je mag ook voorbeelden van vormen, schetsen of foto’s meebrengen van inspirerende vormen. Er zal gewerkt worden met eenvoudige gipsen modellen die beschikbaar zijn in het atelier. Het snijden en veranderen van de vorm zullen worden gedemonstreerd. Het vormen van de complexere onderdelen zoals het handvat en de teut zal zeker ook speciale aandacht krijgen. Deze masterclass is bedoeld voor mensen die reeds enige ervaring hebben met het maken van eenvoudige gipsen mallen.

 

Begeleiding: Sasha Wardell werd geboren in Sri Lanka en is nu woonachtig in Engeland. Zij studeerde keramiek en industriële vormgeving in Limoges (Frankrijk) en in Stroke-on-Trent (UK). Ze werk al meer dan 20 jaar met porselein. Haar werk werd bekroond in verschillende internationale keramiekwedstrijden o.a. de wereldtriënnale van kleine keramiek. Zij werkt voor diverse musea en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Zij schreef verschillende boeken over (beender)porselein en mallen maken, die in vele ateliers gebruikt worden als technische handleiding. Meer info: www.sashawardell.com

Data: Woensdag 28 t/m Vrijdag 30 augustus 2013 (10 – 16u)

Prijs: 240 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bone china, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen:  Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook een kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 

 1. WERken met mallen en bone china - Sasha Wardell (UK)

Sasha Wardell gaf reeds verschillende jaren zeer succesvolle masterclasses in Atelier Cirkel. Deelnemers krijgen tijdens deze MC een kijk op de  creatieve mogelijkheden die het werken met gietvormen en beenderporselein kunnen bieden, o.a. het inkleuren van beenderporselein, het werken met verschillende gekleurde lagen, het insnijden, inkrassen, de water-ets-techniek, …  Dit weekend zal Sasha haar kennis en kunde toelichten aan de hand van beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen eveneens de kans om te experimenteren met het beenderporselein en de verschillende decoratietechnieken.

 

Begeleiding: Sasha Wardell (zie hierboven). Meer info: www.sashawardell.com

Data: zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2013 (10 – 16u)

Prijs:  150 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bone china, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook één (of 2) kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 

 

 

 

Sasha Wardell

 

Thérèse Lebrun

 

 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN – Rudie Delanghe (B)

Als je reeds een tijd vormen draait op de pottenbakkersschijf dan gebeurt het wel eens dat je op een bepaald moment vast geraakt: je komt steeds dezelfde problemen tegen en je blijkt er geen oplossing voor te vinden.

Dit is dan écht een workshop voor jou!

Tijdens deze workshop worden de basisprincipes van het draaien in vogelvlucht herhaald: kneden, centreren, rechte vormen, open vormen, gesloten vormen. Daarna wordt er een inventaris gemaakt van de knelpunten die je regelmatig tegenkomt die je verhinderen om je draaiwerk op een hoger niveau te krijgen. Elk van deze knelpunten wordt besproken en geanalyseerd. Er volgen demonstraties waarbij heel duidelijk remedies worden gegeven om de hinderpalen te overstijgen.  Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Rudie.

 

Begeleiding: Rudie Delanghe is een doorwinterde draaier. Hij genoot zijn opleiding aan de koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Hij woonde en werkte in Wales en in Frankrijk waar hij hoofdzakelijk grote Raku-schalen en potvormen draaide die verkocht werden via galerijen. Daarnaast organiseerde hij jarenlang intensieve draaicursussen.

Meer info: www.rudiedelanghe.be    

 

Data: zaterdag 5 en zondag 6  oktober 2013 (10 -16u)

Prijs: 130 euro (2 pakken klei , koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basistechnieken van het draaien beheersen, minimaal 1kg klei vlot kunnen centreren.

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, 2 handdoeken (of vodden) en schort (of werkkledij),  spons, emmer met deksel om klei in te recupereren, schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 6  oktober 2013 (10 -16u)

Prijs: 65 euro (materiaal, koffie en thee inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 1. DRAAIEN PORSELEIN – Patty Wouters (België)

Voor de gevorderde draaier kan het werken met porselein een nieuwe uitdaging zijn en een nieuwe wending geven aan het werk. Het vervaardigen van serviesgoed in porselein is een nog grotere uitdaging omdat dit technisch veel moeilijker is.

Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de verschillende porseleinsoorten en hun typische kwaliteiten. Elke week wordt het draaien van een nieuwe vorm gedemonstreerd en de specifieke moeilijkheden besproken. Daarna kunnen deelnemers zelf aan de slag terwijl ze begeleid en gecorrigeerd worden door de docent. Er zal extra aandacht besteed worden aan het vormgeven en de afwerking van o.a. randen, voetjes, … Ook het bakken en het tegengaan van vervormingen zal aan bod komen.

Begeleiding: Patty Wouters (zie hierboven)

Data: op vrijdagen11 okt 2013, 15 nov 2013, 13 dec 2013, 17 januari 2014 en 7 februari 2014 van 11 tot 17 u (indien interesse, kan er tot 18 uur verder gewerkt worden)

Prijs:  200 euro (koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: schort of werkkledij, eigen gereedschap, 2 handdoeken, spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen, eventueel fototoestel/filmcamera.