Masterclass 2012 NL

MASTERCLASSES IN 2012.

 1. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden –          

     Patty Wouters (B) – donderdag 5 juli t/m zondag 8 juli 2012

 1. SCULPTURAAL WERKEN VANUIT BEWEGING EN TEXTUUR - Anne Bulliot (Frankrijk) 

     vrijdag 6 juli  t/m zondag 8 juli 2012

 1. EXTRA masterclass JUWELEN MAKEN IN PORSELEIN - Luca Tripaldi

     donderdag 23 en vrijdag 24 augustus 2012

 1. KORTE workshop DRAAIEN VOOR BEGINNERS EN GEVORDERDEN - Patty Wouters 

     donderdag 23 en vrijdag 24 augustus 2012

 1. VLOEIBARE PAPIERPORSELEINLuca Tripaldi (Italië) 

     zaterdag  25 augustus en zondag 26 augustus 2012

 1. JUWELEN MAKEN IN PORSELEIN - Luca Tripaldi 

     maandag 27 augustus en dinsdag 28 augustus 2012

 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN - Rudi Delange - zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2012
 2. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)

     zondag 11 november 2012

 1. WERKEN MET GIETMALLEN EN BEENDERPORSELEIN  - Sasha Wardell (UK)

     zaterdag 10 en zondag 11 november 2012

 1. Glazuurworkshop – Patty Wouters (B) – zaterdag 29 september 2012 van 13 tot 16 uur
 1. EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA
  MASTERCLASS:  DRAAIEN MET PORSELEIN - Patty Wouters
  op vrijdagen: 12 oktober, 16 november, 7 december, 18 januari en 2 februari van 13 tot 16 uur

 

 LEZING "historische en hedendaagse Koreaanse keramiek" - Professor Boo LEE (Korea) 

Boo Lee is hoofd van het departement van toegepaste kunsten aan de HANYAN University in Seoul. Zij is een gerenommeerde Koreaanse keramiste die in vele landen werd uitgenodigd voor tentoonstellingen en workshops. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar historische en hedendaagse Koreaanse keramiek en geeft hierover wereldwijd lezingen. Wij hebben het genoegen om haar te gast te hebben in de Academie van Turnhout.

Voor mensen die geboeid zijn door Oosterse keramiek, is deze voordracht met beeldmateriaal een aanrader. Na de lezing worden er hapjes en drankjes aangeboden en bestaat de mogelijkheid voor een informeel gesprek met professor Lee. 

Datum: Donderdag 5 juli om 17 uur
Bijdrage: 5 euro (drank + hapjes inbegrepen) 

 

 1. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden”

    Patty Wouters (B) – donderdag 5/7 t/m zondag 8 juli 2012

Potterie draaien aan de pottenbakkersschijf is fascinerend en aangenaam. Hoewel het opstarten moeilijk is, volstaan concentratie, een goede begeleiding en enkele uren aan de schijf om basistechnieken te leren, de knepen van het vak te pakken te krijgen en plezier te beleven aan deze manuele techniek.
De deelnemers worden volgens niveau ingedeeld. Beginners leren alle basisvaardigheden: het kneden van de klei, het draaien van basisvormen  zoals cilinders, beker, kom, kruikje, .... Gevorderden kunnen zich wagen aan grote schaal- en komvormen, het draaien in serie, het samenstellen van een theepot,...

Er worden demonstraties gegeven waarbij heel duidelijk stap voor stap elke vorm wordt gedemonstreerd. Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Patty.  

Begeleiding: Patty Wouters heeft als oprichtster van Atelier Cirkel en CIRKEL2 vele klei-cursussen begeleid. Zij genoot een grafische kunstopleiding aan het St-Lucaspaviljoen te Antwerpen en het PHIKO te Hasselt en volgde verschillende jaren keramiek en boetseren aan de academie van Brasschaat, Hasselt en Merksem. Zij nam deel aan gespecialiseerde workshops in binnen- en buitenland. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor (internationale) tentoonstellingen en keramieksymposia of als gastdocente voor workshops o.a. in Frankrijk, Italië, USA, Korea, Japan, Nederland, Oostenrijk. Sinds 2009 is zij verbonden aan de academie voor Beeldende Kunsten van Turnhout.

Meer info: www.pattywouters.be 

 

Data:  

WORKSHOP 1: van donderdag 5 t/m zondag 8 juli 2012 van 10 tot 16 uur

WORKSHOP 2: donderdag 23 en vrijdag 24 augustus van 10 tot 16 uur

Prijs: 

WORKSHOP 1: 160 euro (1 pak klei + koffie en thee inbegrepen)

WORKSHOP 2: 90 euro (1 pak klei + koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen gereedschap, handdoek en schort, spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

Deelnemers die geen eigen draaigereedschap hebben, kunnen een materiaalbakje lenen van de organisatie.

 

     

Anne Bulliot (France)

 

 

 1. SCULPTURAAL WERKEN VANUIT TEXTUUR EN BEWEGING - Anne Bulliot (Frankrijk)

 Typisch voor de keramische sculpturen van Anne Bulliot is de spontaniteit en de krachtige  beweging. „Het gebaar leidt de vorm“

Tijdens deze masterclass wil Anne alle deelnemers uitnodigen om de klei op een andere manier te benaderen, als een levende materie waarmee je in beweging communiceert. Je onderzoekt en experimenteert met mogelijke texturen in de massa door te drukken, bewegen, te wringen, uit te rekken, … Er ontstaat dan een volume dat de vrucht is van je intuïtieve en impulsieve maar toch ook doordachte manipulaties: een sprekende, expressieve vorm die toch evenwichtig en harmonisch is.

Voor de afwerking worden hoofdzakelijk (gekleurde) engobes gebruikt. Sommige delen blijven ruw, andere kunnen gepolijst worden.

Gastdocente: Anne Bulliot werkte jarenlang als docent in het keramisch werkcentrum: “la Maison de la Céramique” in Mulhouse. Zij stelt tentoon in verschillende Europese landen.

 

Data: van vrijdag 6 t/m zondag 8 juli 2012 van 10 tot 16 uur

Prijs: 185 euro (inbegrepen 1 pak klei + het gebruik van engobes + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, materialen om texturen in klei af te drukken, enkele zachte, platte penselen, handdoek en schort, spons, enkele stukken plastic, emmer met deksel om klei in te recupereren, pen en papier of schrift voor aantekeningen.

    

 1. JUWELEN MAKEN IN PORSELEIN - Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden verschillende juwelen gemaakt in porselein zoals een ring, een hanger, porseleinen kralen, … Er worden verschillende manieren getoond en uitgeprobeerd om de juwelen te decoreren zoals ingekleurde porselein, werken in laagjes, neriage, het aanbrengen van lusters, decals, etc. Ook gipsen mallen maken in functie van het juwelen ontwerpen komt aan bod. Het afwerken en het stoken op hoge temperatuur wordt ook besproken maar zal wegens tijdsgebrek niet in het atelier kunnen doorgaan.

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd al tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed in gedraaid porselein als unieke objecten met kristalglasuren of gerookstookt. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het maken van porseleinen juwelen. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info: www.giallocaino.com

 

Data: donderdag 23  en vrijdag 24 augustus 2012 (10 -16u)

Prijs: 155 euro (porselein en keramische kleurstoffen inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes, handdoek en schort, latex handschoenen, enkele fijne penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry), pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

4.KORTE workshop DRAAIEN VOOR BEGINNERS EN GEVORDERDEN - Patty Wouters

donderdag 23 en vrijdag 24 augustus 2012

Deze workshop is een ingekorte versie van workshop 1

meer info: zie workshop 1 (bovenaan deze pagina)

  

 1. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN: toepassingen in vormgeving en decoratie

   – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden vele mogelijkheden van vloeibare papierporselein op verschillende manieren  uitgeprobeerd. Met vloeibare papierporselein kan je zowel gebruiksgoed maken zoals kommen en schalen maar ook sculpturale vormen, abstract, geometrisch of figuratief. Door het opbouwen van verschillende lagen met het penseel of de ringeloor ontstaan vormen die achteraf verder verwerkt kunnen worden tot een potvorm of sculptuur. We besteden aandacht aan de transparantie en de witte kleur van het porselein maar kunnen dit ook combineren met subtiel ingekleurde porselein.

 

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd al tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed in gedraaid porselein als unieke objecten met kristalglasuren of gerookstookt. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info: www.giallocaino.com

Data: zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2012 (10 – 16u)   

Prijs: 165 euro (papierporselein en keramische kleurstoffen inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes, lat + tekendriehoek, brede plastieken lomers, keukenmixer,  handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, platte (3 à 4 cm) en ronde (fijne en dikke) penselen, plastic zakken (transparant), een kleine emmer met deksel + een maatbeker, halve bolvormen in gips of ronde bisquit-gebakken kleivorm, een gladde gipsplaat van +/- 30 X 30 cm, ringeloor, enkele kartonnen kokers,  schrijfgerief en notablok.  

 

 1. JUWELEN MAKEN IN PORSELEIN  - Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden verschillende juwelen gemaakt in porselein zoals een ring, een hanger, porseleinen kralen, …  Er worden verschillende manieren getoond en uitgeprobeerd om de juwelen te decoreren zoals ingekleurde porselein, werken in laagjes, neriage, het aanbrengen van lusters, decals, etc.  Ook  gipsen mallen maken in functie van het juwelen ontwerpen komt aan bod. Het afwerken en het stoken op hoge temperatuur wordt ook besproken maar zal wegens tijdsgebrek niet in het atelier kunnen doorgaan. 

 

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd al tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed in gedraaid porselein als unieke objecten met kristalglasuren of gerookstookt. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het maken van porseleinen juwelen. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info: www.giallocaino.com

  

Data: maandag 27 en dinsdag 28 augustus 2012 (10 -16u)

Prijs: 155 euro (porselein en keramische kleurstoffen inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes,   handdoek en schort,  latex handschoenen, enkele fijne  penselen, plastic zak, ringeloor (met zeer fijne opening), schuurpapier (korrel 400 en korrel 1000 / wet or dry),   pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

    

                                                

         

 

 

 

 

Luca Tripaldi (Italië)

 

  Rudie Delanghe (België)

   

 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN  – Rudie Delanghe (B)

Als je reeds een tijd vormen draait op de pottenbakkersschijf dan gebeurt het wel eens dat je op een bepaald moment vast geraakt: je komt steeds dezelfde problemen tegen en je blijkt er geen oplossing voor te vinden.

Dit is dan écht een workshop voor jou!

Tijdens deze workshop worden de basisprincipes van het draaien in vogelvlucht herhaald: kneden, centreren, rechte vormen, open vormen, gesloten vormen. Daarna wordt er een inventaris gemaakt van de knelpunten die je regelmatig tegenkomt die je verhinderen om je draaiwerk op een hoger niveau te krijgen. Elk van deze knelpunten wordt besproken en geanalyseerd. Er volgen demonstraties waarbij heel duidelijk remedies worden gegeven om de hinderpalen te overstijgen.  Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Rudie.

 

Begeleiding: Rudie Delanghe is een doorwinterde draaier. Hij genoot zijn opleiding aan de koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Hij woonde en werkte in Wales en in Frankrijk waar hij hoofdzakelijk grote Raku-schalen en potvormen draaide die verkocht werden via galerijen. Daarnaast organiseerde hij jarenlang intensieve draaicursussen.

 www.rudiedelanghe.be

 

Data: zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2012 (10 -16u)

Prijs: 130 euro (materiaal inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van het draaien onder de knie hebben.

Materiaal mee te brengen:  eigen gereedschap, handdoek en schort,  spons, emmer met deksel om klei in te recupereren

KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

 Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Data: zondag 11 november 2012 (10 -16u)

Prijs: 60 euro (materiaal inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 

     

 

Sasha Wardell (UK)

Thérèse Lebrun (B) - papierposelein

 

 1. werken met gietmallen en beenderporselein - Sasha Wardell (UK)

 

Begeleiding: Sasha Wardell werd geboren in Sri Lanka en is nu woonachtig in Engeland. Zij studeerde keramiek en industriële vormgeving in Limoges (Frankrijk) en in Stroke-on-Trent (UK). Ze werk al meer dan 20 jaar met porselein. Haar werk werd bekroond in verschillende internationale keramiekwedstrijden o.a. de wereldtriënnale van kleine keramiek. Zij werkt voor diverse musea en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Zij schreef verschillende boeken over (beender)porselein en mallen maken, die in vele ateliers gebruikt worden als technische handleiding. Meer info: www.sashawardell.com

Data: zaterdag 10 en  zondag 11 november 2012 (10 – 16u)

Prijs: 145 euro  waarvan 25 euro materiaal inbegrepen (gips, bonechina, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook een kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 1. Workshop: "Glazuren"
  Deze workshop is bedoeld voor de cursisten die afgelopen zomer de workshop “draaien aan de schijf” volgden.Er zal een korte uitleg gegeven worden over wat glazuur is en de verschillende manieren om glazuur aan te brengen, gevolgd door een demonstratie. Daarna kunnen de cursisten zelf aan de slag.

Begeleiding: patty Wouters - zie: www.pattywouters.be
Datum: op zaterdag 29 september van 13 tot 16 uur
Prijs:
 10 euro  

Materiaal mee te brengen:  schort, fijn sponsje + grote spons, 2 oude handdoeken of vodden, eventueel enkele penselen, notablok en schrijfgerief. 

 1. DRAAIEN MET PORSELEIN - Patty Wouters (B)
  Voor de gevorderde draaier kan het werken met porselein een nieuwe uitdaging zijn en een nieuwe wending geven aan het werk. Tijdens deze masterclass zal ingegaan worden op het vormgeven van unica en het vervaardigen van serviesgoed en in porselein.  Verschillende porseleinsoorten en hun typische kwaliteiten worden besproken. Elke week wordt het draaien van een nieuwe vorm gedemonstreerd en de specifieke moeilijkheden besproken. Daarna kunnen deelnemers zelf aan de slag terwijl ze begeleid en gecorrigeerd worden door de docent. Er zal extra aandacht besteed worden aan het vormgeven en de afwerking van o.a. randen, voetjes, … Ook het bakken en het tegengaan van vervormingen zal aan bod komen.

Begeleiding: Patty Wouters heeft als oprichtster van Atelier Cirkel en CIRKEL2 vele klei-cursussen begeleid. Zij genoot een grafische kunstopleiding aan het St-Lucaspaviljoen te Antwerpen en het PHIKO te Hasselt en volgde verschillende jaren keramiek en boetseren aan de academie van Brasschaat, Hasselt en Merksem. Zij nam deel aan gespecialiseerde workshops in binnen- en buitenland. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor (internationale) tentoonstellingen en keramieksymposia of als gastdocente voor workshops o.a. in Frankrijk, Italië, USA, Korea, Japan, Nederland, Oostenrijk. Sinds 2009 is zij verbonden aan de academie voor Beeldende Kunsten van Turnhout.

Meer info: www.pattywouters.be 

 

Data: op vrijdagen 12 okt, 16 nov, 7 dec 2012, 18 jan 2013 en 8 feb 2013 van 13 tot 16 uur 

Prijs: 150 euro  

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje + grote spons, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.