Masterclass 2011 NL

MASTERCLASSES 2011

 

 1. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan) – zondag 20 en maandag 21 februari 2011
 2. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners” – Patty Wouters (B)
  zaterdagen 30/4 – 7/5 – 14/5 – 21/5 van 13 tot 16 uur
 3. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden” – Patty Wouters (B) – donderdag 7/7 t/m zondag 10 juli
 4. BOUWEN EN STOKEN VAN EEN FLATPACK-OVEN” – John WHeeldon (UK)
 5. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN – Luca Tripaldi (Italië) – vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus 2011
 6. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zw) - vrij 26 t/m zon 28/8/2011
 7. Werken met gekleurde porselein - Henk Wolvers (NL) – zat 1/10 + zondag 2/10/2011
 8. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)
 9. MEERVOUDIGE gipsmallen maken - Sasha Wardell (UK) - vrij 11 t/m zon 13/11/2011
 10. GRAFISCHE DRUKTECHNIEKEN OP KERAMIEK - Paul Scott (UK) – vrij 11 t/m 13/11/2011

  

NIEUWE MASTERCLASS IN 2011

 1/ JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan)

Japanners hebben een heel andere benadering tav kunst en keramiek dan de Europeanen. Vanuit hun culturele en godsdienstige achtergrond benaderen zij klei als een deel van de natuur en hebben de meeste keramisten de ambitie om kunstwerken te creëren die zowel natuurelementen bevatten als volledig in harmonie zijn met de natuur. Ook voor Shozo Michakawa is dit het vertrekpunt voor zijn keramisch werk. Tijdens deze masterclass zal Shozo zijn draaitechnieken demonstreren: zowel het vervormen als het bekomen van een ruwe oppervlakte door het uitduwen, uitrekken en bewerken van de klei zullen getoond worden. Met een slideshow en DVD-presentatie zal hij een overzicht geven over zijn keramisch werk, zijn atelier en de omgeving waarin hij werkt. Shozo licht dit toe vanuit een respect voor de Japanse cultuur maar ook met de nodige humor en relativiteitszin. 

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om de draaitechnieken van Shozo na de demonstraties zelf uit te proberen. Dit wordt een boeiende workshop waarbij je interessante structuren en vervormingen integreert in je draaiwerk en meer spontaniteit leert leggen in je werk.

Begeleiding: Shozo Michikawa is een gevestigde waarde in de Japanse keramiekwereld. Zijn werk wordt tentoongesteld in vooraanstaande galerijen in Japan, Europa en Amerika. In 2004 had hij een solotentoonstelling in Gallery Besson in Londen en nam hij deel aan de SOFA-Chicago (International Craft Exhibition).

Meer info: www.shozo-michikawa.jp

Data: zondag 20 + maandag 21 februari 2011 (10 -16u)

Prijs: 160euro (1 pak klei inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van het draaien beheersen

Materiaal mee te brengen: Werkkledij, eigen draaigereedschap, schrijfgerief en notablok, een emmer met deksel, 2 handdoeken of oude vodden + eventueel fototoestel of video-camera.

  

 

   

 

 

 

Shozo Michikawa

Shozo aan het werk

 

 

2.DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners” – Patty Wouters

Potterie draaien aan de pottenbakkersschijf is fascinerend en aangenaam. Hoewel het opstarten moeilijk is, kan je na enkele uren draaien aan de schijf de basistechnieken aanleren en de smaak te pakken krijgen. Mits een goede begeleiding en doorzettingsvermogen kan je stilaan plezier beleven aan deze manuele techniek. We leren alle basisvaardigheden: het kneden van de klei, het draaien van basisvormen  zoals cilinders, bekers, kommen, kruikje, ....  Er worden demonstraties gegeven waarbij heel duidelijk stap voor stap elke vorm wordt gedemonstreerd. Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Patty.

 

Begeleiding: Patty Wouters heeft als oprichtster van Atelier Cirkel en CIRKEL2 vele klei-cursussen begeleid. Zij genoot een grafische kunstopleiding aan het St-Lucaspaviljoen te Antwerpen en het PHIKO te Hasselt en volgde verschillende jaren keramiek en boetseren aan de academie van Brasschaat, Hasselt en Merksem. Zij nam deel aan gespecialiseerde workshops in binnen- en buitenland. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor (internationale) tentoonstellingen en keramieksymposia of als gastdocente voor workshops o.a. in Frankrijk, Italië, USA, Korea, Japan, Nederland, Oostenrijk. Sinds 2009 is zij verbonden aan de academie voor Beeldende Kunsten van Turnhout. Meer info:  www.pattywouters.be

Data: zaterdagen 30/4 – 7/5 – 14/5 – 21/5 van 13 tot 16 uur

Prijs:  60 euro
Klei: kan ter plaatse aangekocht worden

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen gereedschap, handdoek en schort,   spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

Deelnemers die geen eigen draaigereedschap hebben, kunnen een materiaalbakje lenen van de organisatie.

 

 1. DRAAIEN AAN DE POTTENBAKKERSSCHIJF voor beginners en semi-gevorderden”

    Patty Wouters (B) – donderdag 7/7 t/m zondag 10 juli

Potterie draaien aan de pottenbakkersschijf is fascinerend en aangenaam. Hoewel het opstarten moeilijk is, volstaan concentratie, een goede begeleiding en enkele uren aan de schijf om basistechnieken te leren, de knepen van het vak te pakken te krijgen en plezier te beleven aan deze manuele techniek.
De deelnemers worden volgens niveau ingedeeld. Beginners leren alle basisvaardigheden: het kneden van de klei, het draaien van basisvormen  zoals cilinders, beker, kom, kruikje, .... Gevorderden kunnen zich wagen aan grote schaal- en komvormen, het draaien in serie, het samenstellen van een theepot,...

Er worden demonstraties gegeven waarbij heel duidelijk stap voor stap elke vorm wordt gedemonstreerd. Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Patty.

 

Begeleiding: Patty Wouters heeft als oprichtster van Atelier Cirkel en CIRKEL2 vele klei-cursussen begeleid. Zij genoot een grafische kunstopleiding aan het St-Lucaspaviljoen te Antwerpen en het PHIKO te Hasselt en volgde verschillende jaren keramiek en boetseren aan de academie van Brasschaat, Hasselt en Merksem. Zij nam deel aan gespecialiseerde workshops in binnen- en buitenland. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor (internationale) tentoonstellingen en keramieksymposia of als gastdocente voor workshops o.a. in Frankrijk, Italië, USA, Korea, Japan, Nederland, Oostenrijk. Sinds 2009 is zij verbonden aan de academie voor Beeldende Kunsten van Turnhout. Meer iinfo:  www.pattywouters.be

Data: van donderdag 7 t/m zondag 10 juli 2011 van 10 tot 16 uur

Prijs:  150 euro (1 pak klei + koffie en thee inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eventueel eigen gereedschap, handdoek en schort,   spons, enkele plastic zakken, emmer met deksel om klei in te recupereren,  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

Deelnemers die geen eigen draaigereedschap hebben, kunnen een materiaalbakje lenen van de organisatie.

 

4.BOUWEN EN STOKEN VAN EEN FLATPACK-OVEN” – John WHeeldon (UK)

Tijdens deze workshop zal John Wheeldon demonstreren hoe je een opplooibare keramische oven kan bouwen in fiber.  Dit praktische oventje kan je gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Deze oven kan je gebruiken voor  bisquitbrand en glazuurbrand maar is vooral geschikt voor RAKU-stook.

Geïnteresseerden kunnen ook zelf een "flatpack-oven" bouwen (kostprijs materialen: 160€).

Nadat de oven is gebouwd, worden hiermee verschillende RAKU-stoken uitgevoerd. De stookcurves voor andere stookprocessen worden eveneens besproken.

Je kan best enkele kleine bisquit-gebakken keramische stukken meebrengen.

Deelnemers krijgen ook RAKU-glazuurrecepten. Deze worden eveneens aangemaakt en uitgetest. De veiligheidsmaatregelen bij het Raku-stoken worden ook besproken.

 

Begeleiding:  John Wheeldon is al meer dan 30 jaar professioneel keramist. Hij maakte vroeger veel gebruiksgoed maar heeft zich later vooral toegelegd op Raku en rookstoken.  Neem een kijkje op zijn website en laat je verleiden door zijn prachtig werk:  www.johnwheeldonceramics.co.uk

 

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesje,…), schort, spons, plastiek, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel, schetsboek en schrijfgerief.

Eén bisquit-gebakken object (potvorm of sculptuur) van max 20 x 20 cm. Indien je zelf een reductievatje hebt, raku-handschoenen en een raku-tang, dan mag je dit meebrengen.

 

Data: vrijdag 8 t/m zondag 10 juli 2011 van 10 tot 16u

Locatie: Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Gemeentestraat 5, 2300 Turnhout

Cursusbijdrage:

 

 

Luca Tripaldi

 

 1. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN: toepassingen in vormgeving en decoratie

   – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden vele mogelijkheden van vloeibare papierporselein op verschillende manieren  uitgeprobeerd. Met vloeibare papierporselein kan je zowel gebruiksgoed maken zoals kommen en schalen maar ook sculpturale vormen, abstract, geometrisch of figuratief. Door het opbouwen van verschillende lagen met het penseel of de ringeloor ontstaan vormen die achteraf verder verwerkt kunnen worden tot een potvorm of sculptuur. We besteden aandacht aan de transparantie en de witte kleur van het porselein maar kunnen dit ook combineren met subtiel ingekleurde porselein.

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd al tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed in gedraaid porselein als unieke objecten met kristalglasuren of gerookstookt. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info: www.giallocaino.com

Data: Vrijdag26 t/m zondag 28 augustus 2011 (10 – 16u)   

Prijs: 200 euro (papierporselein en keramische kleurstoffen inbegrepen + koffie en thee)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes, lat + tekendriehoek, brede plastieken lomers, keukenmixer,  handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, platte (3 à 4 cm) en ronde (fijne en dikke) penselen, plastic zakken (transparant), een kleine emmer met deksel + een maatbeker, halve bolvormen in gips of ronde bisquit-gebakken kleivorm, een gladde gipsplaat van +/- 30 X 30 cm, ringeloor, enkele kartonnen kokers,  schrijfgerief en notablok.

 

 1. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zwitserland)

Tijdens deze masterclass zullen sculpturale vormen opgebouwd worden met behulp van zandmallen. Vormen die nauwelijks te realiseren zijn met gewone opbouwtechnieken, kunnen met behulp van zandmallen wel uitgevoerd worden. Er kunnen verschillende vormen gemaakt worden die later (na het bakken) tot één geheel worden geassembleerd. Er zal vooral veel aandacht besteed worden aan de opbouw, de vormgeving en het vervormen van abstracte sculpturen.  Verschillende mogelijkheden voor het afwerken (bakken en patineren) van de stukken zullen theoretisch besproken worden en – indien er voldoende tijd is – kunnen enkelen ervan ook gedemonstreerd worden.

(Het bakken gebeurt niet in Atelier Cirkel)

Begeleiding: Jürg C. Bächtold installeerde zich als professioneel keramist in 1982. Hij geeft cursussen en workshop in eigen atelier en op vele andere plaatsen in Zwitserland. Zijn werkmethode is uniek en spectaculair. Zijn werk werd geselecteerd voor keramiekwedstrijden in Vallauris (Fr) , Faënza (It) en Zagreb (Cr). Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen in Europa en Amerika. Meer info: www.keramikart.ch

Data: vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus 2011 (10– 16u)

Prijs: 220 euro (1 pak klei en het gebruik van zand inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van handopbouw keramiek

Materiaal mee te brengen: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, een emmer met deksel om de klei te recupereren, een oude handdoek of vod, notablok en schrijfgerief. Eventueel ook fototoestel of videocamera.

  

   

 

Jürg Bächtold

Henk Wolvers

 

 

 1. Werken met gekleurd porselein - Henk Wolvers (Nederland)

Henk Wolvers trotseerde de weerbarstigheid van de porseleinmaterie door een jarenlange zoektocht van experimenteren, van vallen en opstaan. Tijdens deze tweedaagse masterclass zal hij alle deelnemers inwijden in de geheimen van het werken met dunne en ingekleurde porseleinen platen. Door een combinatie van gekleurde en witte porselein wordt er naar een speels evenwicht gezocht tussen kleur en transparantie. 

Het is niet eenvoudig om met dunne porseleinen lappen objecten te creëren die hun vorm behouden tijdens het droog- en bakproces. Ook hierbij zal Henk de deelnemers bijstaan met advies op basis van zijn jarenlange ervaring.

Voor de meer ervaren cursisten, studenten en docenten die hun kennis op gebied van porselein willen uitbreiden zal deelname aan deze masterclass zeer leerrijk en onvergetelijk zijn.

Begeleiding: Henk Wolvers studeerde aan de academies van Den Bosch en Enschede. In 1981 werd zijn werk geselecteerd voor de Internationale keramiekbiënnale in Faënza, Italië. Sindsdien stelde hij tentoon in vele Europese landen maar ook in New York, Tokyo en Taipez. Zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen en eveneens aangekocht door verschillende overheidsdiensten en musea.

Meer info: www.henkwolvers.com

Data: zaterdag 1/10 en zondag 2/10/2011(10 -16u)

Prijs: 170 euro (50 euro materiaal inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, kwasten en penselen, deegrol, plastic zakken (transparant),  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

 1. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 2 oktober 2011 (10 -16u)

Prijs: 55 euro (materiaal inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 

 

 

Sasha Wardell

 

Thérèse Lebrun

 

 1. MEERVOUDIGE GIPSVORMEN - Sasha Wardell (UK)

Tijdens deze masterclass zal je leren hoe je van vormen zoals een kopje of een karaf met handvat een meervoudige gipsen mal kan maken. Sasha Wardell zal voorbeelden tonen maar je mag ook voorbeelden van vormen, schetsen of foto’s meebrengen van inspirerende vormen. Er zal gewerkt worden met eenvoudige gipsen modellen die beschikbaar zijn in het atelier. Het snijden en veranderen van de vorm zullen worden gedemonstreerd. Het vormen van de complexere onderdelen zoals het handvat en de teut zal zeker ook speciale aandacht krijgen. Sasha geeft ook advies en informatie over het werken met giet- en beenderporselein. De moeilijkheden van het bakproces van deze materialen zullen ook besproken worden. Deze masterclass is bedoeld voor mensen die reeds wat ervaring hebben met het maken van gipsen mallen.

 

Begeleiding: Sasha Wardell werd geboren in Sri Lanka en is nu woonachtig in Engeland. Zij studeerde keramiek en industriële vormgeving in Limoges (Frankrijk) en in Stroke-on-Trent (UK). Ze werk al meer dan 20 jaar met porselein. Haar werk werd bekroond in verschillende internationale keramiekwedstrijden o.a. de wereldtriënnale van kleine keramiek. Zij werkt voor diverse musea en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Zij schreef verschillende boeken over (beender)porselein en mallen maken, die in vele ateliers gebruikt worden als technische handleiding. Meer info: www.sashawardell.com

Data: vrijdag 11 t/m  zondag 13 november 2011 (10 – 16u)

Prijs: 220 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bonechina, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook een kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

 

 • GRAFISCHE DRUKTECHNIEKEN OP KERAMIEK - Paul Scott (UK)

Tijdens deze 3-daagse workshop zullen verschillende druktechnieken zoals monoprint en zeefdruk op keramische ondergronden behandeld worden. Zeer eenvoudige druktechnieken zoals fotokopiëren op klei, lino- en houtsnede afdrukken op klei, het werken met keramische tranfers, het gebruik van papier, textiel en gips als medium om afbeeldingen over te brengen op klei,  …
Deze druktechnieken zullen uitgebreid besproken en gedemonstreerd worden maar de deelnemers zullen eveneens de kans krijgen om een aantal technieken zelf uit te proberen. Het doel is om met eenvoudige technische middelen toch een grote uiteenlopende waaier aan mogelijkheden te leren kennen en ermee te leren werken. Ook het combineren van verschillende druktechnieken en het leren werken met verschillende gelaagdheden zal zeker aan bod komen

Begeleiding:  PAUL SCOTT is DE SPECIALIST op het gebied van grafische technieken in combinatie met keramisch werk. Hij schreef verschillende boeken over dit onderwerp en organiseerde ook talloze reizende internationale tentoonstellingen rond dit thema. Bovendien kreeg hij ook vele opdrachten voor openbare gebouwen. Zijn keramisch/grafisch werk werd over heel de wereld tentoongesteld en aangekocht door musea in Engeland (Victoria & Albert museum), Scandinavië, Zwitserland en Australië. Hij geeft vaak workshops en lezingen in Scandinavië, Amerika en Australië. Het is dus een unieke kans om deze vakspecialist te gast te hebben voor een masterclass voor het OVSG.
zie: www.cumbiranblues.com

Data: vrijdag 11 t/m  zondag 13 november 2011 (10 – 16u)

Prijs: 230 euro  waarvan 30 euro materiaal inbegrepen (gips, bonechina, klei, enz.) + koffie en  thee

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera. 2 weken voor de start van deze masterclass krijg je nog een gedetailleerde lijst doorgemailed van materialen die je best meebrengt.