Masterclass 2010 NL

MASTERCLASSES 2010

 1. Werken met gekleurd porselein - Henk Wolvers (NL) – za 23 en zon 24 januari 2010
 2. LICHTOBJECTEN IN VLASPORSELEIN - Sandra Van Spauwen (B) – 23 en 24 januari 2010
 3. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN - Rudie Delanghe (B) – 23 en 24 januari 2010
 4. JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan) – vrijdag 12 t/m zondag 14 maart 2010
 5. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN -Thérèse Lebrun (B)
 6. DIERFIGUREN SAMENSTELLEN UIT GEDRAAIDE VORMEN- Thierry Foucquet (Fr) – di 6 t/m do 8 juli
 7. KLEURRIJKE RAKU – Steve Mattison (UK) – di 6 t/m do 8 juli 2010
 8. Sculpturaal werken vanuit beweging en textuur - Anne Bulliot (Fr.) - za 10 t/m ma 12 juli
 9. JAPANSE KERAMISCHE CULTUUR EN VORMGEVING - Rizü Takahashi (Japan) - za 10 t/m ma 12 juli
 10. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN – Luca Tripaldi (Italië) – ma 23 t/m woe 25 augustus 2010
 11. Draaien met Porselein - Victor Greenaway (Australië) - ma 23 t/m woe 25 augustus 2010
 12. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zw) - vrij 27 t/m zon 29/8/2010
 13. Werken met gietmallen en beenderporselein - Sasha Wardell (UK) - za 19 en zon 20/11/2010

gepland maar nog geen data vastgelegd:

* Koreaanse potvormen met gebarsten oppervlaktestructuren - Seung-Ho Yang (Korea)

* LICHTOBJECTEN IN VLASPORSELEIN - Sandra Vanspauwen (België)

 

NIEUWE MASTERCLASS IN 2010

 1. Werken met gekleurd porselein - Henk Wolvers

Henk Wolvers trotseerde de weerbarstigheid van de porseleinmaterie door een jarenlange zoektocht van experimenteren, van vallen en opstaan. Tijdens deze tweedaagse masterclass zal hij alle deelnemers inwijden in de geheimen van het werken met dunne en ingekleurde porseleinen platen. Door een combinatie van gekleurde en witte porselein wordt er naar een speels evenwicht gezocht tussen kleur en transparantie. 

Het is niet eenvoudig om met dunne porseleinen lappen objecten te creëren die hun vorm behouden tijdens het droog- en bakproces. Ook hierbij zal Henk de deelnemers bijstaan met advies op basis van zijn jarenlange ervaring.

Voor de meer ervaren cursisten, studenten en docenten die hun kennis op gebied van porselein willen uitbreiden zal deelname aan deze masterclass zeer leerrijk en onvergetelijk zijn.

Begeleiding: Henk Wolvers studeerde aan de academies van Den Bosch en Enschede. In 1981 werd zijn werk geselecteerd voor de Internationale keramiekbiënnale in Faënza, Italië. Sindsdien stelde hij tentoon in vele Europese landen maar ook in New York, Tokyo en Taipez. Zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen en eveneens aangekocht door verschillende overheidsdiensten en musea.

Meer info: www.henkwolvers.com

Data: zaterdag 23/1 en zondag 24/1/2010(9u30 -16u)

Prijs: 170 euro (50 euro materiaal inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, kwasten en penselen, deegrol, plastic zakken (transparant),  pen en papier of schrift voor aantekeningen.

 

     

Sandra Vanspauwen

Henk Wolvers

Anne Bulliot

 

 1. LICHTOBJECTEN IN VLASPORSELEIN - Sandra Vanspauwen (België)

Porselein is een witte kleisoort die – indien dun gemaakt en hoog gebakken – transparant is en het licht filtert. Ideaal dus om lichtobjecten mee te maken!

Tijdens deze masterclass kan elke deelnemer een eigen lichtobject ontwerpen. Er wordt gezocht naar een combinatie en harmonisch geheel van klei als “drager” van het porseleinen lichtobject. Het lichtobject kan uit verschillende onderdelen vlasporselein samengesteld worden. Er wordt met vlasporselein gewerkt omdat deze klei gemakkelijker bewerkbaar is dan gewone porselein. Sandra Vanspauwen zal beeldmateriaal tonen over haar eigen porseleinen lichtobjecten en andere inspiratiebronnen. Zij zal de technieken die zij hanteert demonstreren en de deelnemers begeleiden bij het uitvoeren van hun individueel project. Er wordt ook uitleg gegeven over het bakken van deze vlasporselein.

Na afloop van het weekend, worden de porseleinen onderdelen gebakken. De 3e cursusdag wordt aandacht besteed aan de afwerking en wordt alles gemonteerd.”

Begeleiding: Sandra Vanspauwen is een jonge keramiste die zich specialiseerde in het maken van lichtobjecten in porselein. Zij behaalde haar diploma “Meester in de beeldende kunsten, optie keramiek” te Hasselt. Zij geeft les aan de Academie van Genk. Daarnaast maakt ze ook lichtobjecten voor opdrachtgevers en in functie van haar eigen tentoonstellingen. 

Tijdens deze masterclass kan elke deelnemer een eigen lichtobject ontwerpen. Sandra Vanspauwen zal beeldmateriaal tonen over haar eigen porseleinen lichtobjecten en andere inspiratiebronnen. Zij zal de technieken die zij hanteert demonstreren en de deelnemers begeleiden bij het uitvoeren van hun individueel project. Er wordt ook uitleg gegeven over het bakken van deze vlasporselein. De 3e cursusdag wordt aandacht besteed aan de afwerking en wordt alles gemonteerd.”

Data: zaterdag 23 en zondag 24 januari 2010 (10 – 16.30 u)

+ extra dag voor montage: zondag 7/2/2010 (10 – 13 u)

Prijs: 170 euro (1 pak steengoedklei en 2,5 kg vlasporselein inbegrepen)

Voorkennis: ervaring hebben in het werken met porselein

Materiaal mee te brengen: schetspapier en schrijfgerief, eventueel foto’s van inspirerende modellen, je eigen gereedschap (lomers, mesjes, sponsjes,...), lat, tekendriehoek en passer, een vlakke, zuivere gipsen plaat van + 40 X 60 cm + een MDF-plaat van 40 x 60 cm, dunne (3 à 4 mm) houten latjes van + 60 cm+ vlakke deegrol,  transparante plastiek, schort of werkkledij, handdoek of vod, emmertje met deksel, kranten, haardroger of verfafstripper. 

 1. DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN - Rudie Delanghe (België)

Als je reeds een tijd vormen draait op de pottenbakkersschijf dan gebeurt het wel eens dat je op een bepaald moment vast geraakt: je komt steeds dezelfde problemen tegen en je blijkt er geen oplossing voor te vinden.

Dit is dan écht een workshop voor jou!

Tijdens deze workshop worden de basisprincipes van het draaien in vogelvlucht herhaald: kneden, centreren, rechte vormen, open vormen, gesloten vormen. Daarna wordt er een inventaris gemaakt van de knelpunten die je regelmatig tegenkomt die je verhinderen om je draaiwerk op een hoger niveau te krijgen. Elk van deze knelpunten wordt besproken en geanalyseerd. Er volgen demonstraties waarbij heel duidelijk remedies worden gegeven om de hinderpalen te overstijgen.  Daarna kunnen de deelnemers zelf oefenen onder de deskundige begeleiding van Rudie.

Begeleiding: Rudie Delanghe is een doorwinterde draaier. Hij genoot zijn opleiding aan de koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Hij woonde en werkte in Wales en in Frankrijk waar hij hoofdzakelijk grote Raku-schalen en potvormen draaide die verkocht werden via galerijen. Daarnaast organiseerde hij jarenlang intensieve draaicursussen.

Data: zaterdag 23 en zondag 24 januari 2010 (10 – 16.30 u)

Prijs: 110 euro (1 pak klei inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van het draaien onder de knie hebben

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: eigen gereedschap, handdoek en schort,  spons, emmer met deksel om klei in te recupereren

 

 4.JAPANS DRAAIEN - Shozo Michikawa (Japan)

Japanners hebben een heel andere benadering tav kunst en keramiek dan de Europeanen. Vanuit hun culturele en godsdienstige achtergrond benaderen zij klei als een deel van de natuur en hebben de meeste keramisten de ambitie om kunstwerken te creëren die zowel natuurelementen bevatten als volledig in harmonie zijn met de natuur. Ook voor Shozo Michakawa is dit het vertrekpunt voor zijn keramisch werk. Tijdens deze masterclass zal Shozo zijn draaitechnieken demonstreren: zowel het vervormen als het bekomen van een ruwe oppervlakte door het uitduwen, uitrekken en bewerken van de klei zullen getoond worden. Met een slideshow en DVD-presentatie zal hij een overzicht geven over zijn keramisch werk, zijn atelier en de omgeving waarin hij werkt. Shozo licht dit toe vanuit een respect voor de Japanse cultuur maar ook met de nodige humor en relativiteitszin. 

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om de draaitechnieken van Shozo na de demonstraties zelf uit te proberen. Dit wordt een boeiende workshop waarbij je interessante structuren en vervormingen integreert in je draaiwerk en meer spontaniteit leert leggen in je werk.

Begeleiding: Shozo Michikawa is een gevestigde waarde in de Japanse keramiekwereld. Zijn werk wordt tentoongesteld in vooraanstaande galerijen in Japan, Europa en Amerika. In 2004 had hij een solotentoonstelling in Gallery Besson in Londen en nam hij deel aan de SOFA-Chicago (International Craft Exhibition).

Meer info: www.shozo-michikawa.jp

Data: vrijdag 12 t/m zondag 14 maart 2010 (10 -16.30u)

Prijs: 220 euro (1 pak klei inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van het draaien beheersen

Materiaal mee te brengen: Werkkledij, eigen draaigereedschap, schrijfgerief en notablok, een emmer met deksel, 2 handdoeken of oude vodden + eventueel fototoestel of video-camera.

  5. KENMERKEN EN MOGELIJKHEDEN VAN PAPIERKLEI EN PAPIERPORSELEIN –

    Thérèse Lebrun (België)

Thérèse Lebrun is één van de vooraanstaande specialistes van papierporselein in België. Reeds vele jaren experimenteert zij met dit boeiende materiaal dat de grenzen van de gewone klei en het gewone porselein doet verleggen tot onvoorstelbare mogelijkheden.

Tijdens deze workshop zal Thérèse vooral haar kennis en ervaring toelichten door beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf enkele kleine experimentjes uit te voeren.

Begeleiding:  Thérèse Lebrun verzamelt organische materialen die ze integreert in haar papierporselein. Hiermee vormt ze repetitieve vormen die allerlei suggesties en associaties evoqueren. Zij geeft les aan de Kunstacademie van Brussel en heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Recent verschenen er nog artikels over haar werk in het tijdschrift KLEI en in La Revue de la Céramique et du Verre.

Meer info: http://www.wcc-bf.org/artistes/therese_lebrun/thereselebrun.htm

Datum: zondag 14 maart 2010 (10 -16.30u)

Prijs: 45 euro (materiaal inbegrepen)

Voorkennis: de basisbeginselen van keramische technieken begrijpen

Materiaal mee te brengen: schrijfgerief en notablok + eventueel fototoestel of video-camera.

 

 1. DIERFIGUREN SAMENSTELLEN UIT GEDRAAIDE VORMEN - Thierry Fouquet (FR.)

Sculpturale vormen samenstellen op basis van gedraaide elementen in niet evident, zeker niet als je een figuratieve vorm zoals een dierfiguur wil “draaien”. Tijdens deze workshop wordt er vertrokken van foto’s of schetsen van dieren. Deze worden ontleed in verschillende geometrische vormen. Deze onderdelen worden gedraaid, vervormd en daarna samengesteld zodat een gestileerde dierfiguur ontstaat.

Tijdens deze masterclass leer je op een andere manier naar figuren kijken zodat je ze kan analyseren en reduceren tot verschillende onderdelen. Het leren monteren van deze verschillende elementen tot een harmonisch en juist geproportioneerd geheel is het einddoel.

Geïnteresseerden moeten wel de basistechnieken van het draaien

Begeleiding: Thierry Foucquet draait al meer dan 30 jaar.  Sinds 12 jaar geeft hij les in zijn eigen school in Parijs aan mensen die professionele pottenbakker willen worden.

www.ateliercheminsdeterre.fr

Data: dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli 2010 (10 – 16u30)

Prijs: 180 euro (2 pakken klei inbegrepen)

Voorkennis: minimaal 2 kg klei kunnen centreren op de draaischijf

Materiaal mee te brengen: eigen draaigereedschap , +/- 10 ronde multiplexplaten van + 40 cm doormeter, schrijfgerief, notablok, schort of werkkleding, 2 emmers met deksel, plastiekfolie om werken in te pakken, 2 handdoeken of vodden,  warmeluchtblazer (verfafstripper, als je deze bezit).

 

 1. KLEURRIJKE RAKU – Steve Mattison (UK)

Steve Mattison is één van de boegbeelden uit het Verenigd Koninkrijk die de vele mogelijkheden van Raku heeft uitgepuurd. Steve kwam reeds vele malen in Atelier Cirkel een workshop “kleurrijke Raku” geven. Hij maakt enerzijds potvormen waarbij hij raku-glazuur combineert met levendige kleuren zoals geel, rood, oranje, turkoois, … Anderzijds maakt hij ook sculpturen in de Kopermat-techniek: een Raku-techniek waarbij koper-engobe wordt gebruikt waardoor matte, kleurrijke effecten worden bekomen.

Tijdens deze workshop zal Steve een diavoordracht geven over zijn werk en inspiratiebronnen en uitleggen hoe hij deze kleurrijke effecten bereikt. Deelnemers kunnen daarna zijn technieken van het vormgeven en het decoreren uitproberen. Glazuren worden aangemaakt en aangebracht in combinatie met de decoraties. De 2e dag van de workshop kan geëxperimenteerd worden met de Kopermat-techniek op een keramisch werk dat je van thuis meebrengt. De 3e dag worden de kleurrijke potvormen gestookt.

 Begeleiding: Steve Mattison maakt zowel sculpturaal werk als potvormen. Hij geeft workshops over heel Europa en is de laatste jaren ook verbonden aan het Keramisch Instituut Kekskémèt in Hongarije. Hij is eveneens lid van de IAC (International Academy of Ceramists).

Meer info: www.stevemattison.com

Data: dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli 2010 (10 – 16.30 u)

Prijs: 190 euro (30 euro materiaal inbegrepen)

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesje,…), schort, spons, plastiek, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel, schetsboek en schrijfgerief.

Eén bisquit-gebakken object (potvorm of sculptuur) van max 20 x 20 cm. Indien je zelf een reductievatje hebt, raku-handschoenen en een raku-tang, dan mag je dit meebrengen.

 

 1. Sculpturaal werken vanuit beweging en textuur - Anne Bulliot (Fr)

Typisch voor de keramische sculpturen van Anne Bulliot is de spontaniteit en de krachtige  beweging. „Het gebaar leidt de vorm“

Tijdens deze masterclass wil Anne alle deelnemers uitnodigen om de klei op een andere manier te benaderen, als een levende materie waarmee je in beweging communiceert. Je onderzoekt en experimenteert met mogelijke texturen in de massa door te drukken, bewegen, te wringen, uit te rekken, … Er ontstaat dan een volume dat de vrucht is van je intuïtieve en impulsieve maar toch ook doordachte manipulaties: een sprekende, expressieve vorm die toch evenwichtig en harmonisch is.

Voor de afwerking worden hoofdzakelijk (gekleurde) engobes gebruikt. Sommige delen blijven ruw, andere kunnen gepolijst worden.

Begeleiding: Anne Bulliot werkte jarenlang als docent in het keramisch werkcentrum: “la Maison de la Céramique” in Mulhouse. Zij stelt tentoon in verschilde Europese landen.

Data: zaterdag 10 t/m maandag 12 juli 2010 (10 – 16.30u)   

Prijs: 180 euro (materiaal: 2 pakken klei + gekleurde engobes inbegrepen)

Materiaal mee te brengen:Werkkledij of schort, eigen gereedschap, notablok en schrijfgerief, een emmer met deksel, 2 oude handdoeken of vodden, een doos en inpakmateriaal om het werk te transporteren, een oud hoofdkussen of een stuk schuimrubber, haardroger of verfafstripper, grote plastiek om werk in te pakken, materialen die afdrukken nalaten in de klei (jutte, schors, …) 

 

 1. JAPANSE CULTUUR EN KERAMISCHE VORMGEVING – Rizü Takaheshi (Japan)

Deze workshop zal starten met een Japanse theeceremonie. Vanuit dit ritueel wordt de filosofie toegelicht waaruit de creatie van de Japanse keramiek is ontstaan in verschillende facetten en benaderingswijzen. De 1e dag wordt het thema theekommen behandeld. Deelnemers krijgen de kans om zelf hun eigen theekommen te creëren in deze “Japanse sfeer”.

De 2e dag wordt er gewerkt rond het thema: “recipiënten voor Ikebana” (= Japans bloemschikken). De 3e dag is het thema: “ borden en dekselpotten” in functie van voedsel en (Japanse) eetcultuur. Tijdens deze masterclass wordten verschillende technieken gebruikt: zowel het werken aan de draaischijf als keramische opbouwtechnieken zoals platen, colombins, massief opbouwen, … Vormen, verhoudingen, afwerking en decoratietechnieken zullen gedemonstreerd en besproken en worden. Verschillende Japanse decoratietechnieken zoals Hakemé (Japans penseelwerk) en Shinogi (textuur aanbrengen met allerlei gereedschappen) worden gedemonstreerd en aangeleerd.

Begeleiding: Sinds zijn kindertijd werd Rizü Takaheshi ondergedompeld in de Japanse traditionele  cultuur en kunsten: kalligrafie, Ikebana, zang, de Japanse theeceremonie. Hij volgde les bij enkele grote meesters. Nu is hij zelf “theemeester” en keramist. Sinds 2004 woont en werkt hij in Frankrijk waar hij een eigen Anagama bouwde.

Voorkennis: Deze WS is bedoeld voor iedereen die de basistechnieken van het draaien en de keramische opbouwtechnieken onder de knie heeft en die vooral geïnteresseerd is in de Japanse theekom, de Japanse filosofie, cultuur en kunst. (dus je hoeft niet noodzakelijk zeer gevorderde te zijn)

Data: zaterdag 10 t/m maandag 12 juli 2010 (10 – 16.30u)   

Prijs: 180 euro (1 pak klei inbegrepen)

Materiaal mee te brengen: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, notablok en schrijfgerief, een emmer met deksel, 2 oude handdoeken of vodden, een doos en inpakmateriaal om het werk te transporteren,  haardroger of verfafstripper, grote plastiek om werk in te pakken.

 

 1. VLOEIBARE PAPIERPORSELEIN: toepassingen in vormgeving en decoratie

   – Luca Tripaldi (Italië)

Tijdens deze workshop worden vele mogelijkheden van vloeibare papierporselein op verschillende manieren  uitgeprobeerd. Met vloeibare papierporselein kan je zowel gebruiksgoed maken zoals kommen en schalen maar ook sculpturale vormen, abstract, geometrisch of figuratief. Door het opbouwen van verschillende lagen met het penseel of de ringeloor ontstaan vormen die achteraf verder verwerkt kunnen worden tot een potvorm of sculptuur. We besteden aandacht aan de transparantie en de witte kleur van het porselein maar kunnen dit ook combineren met subtiel ingekleurde porselein.

Begeleiding: Luca Tripaldi is een Italiaanse keramist die niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd al tentoonstelde in verschillende Europese landen en in de USA. Hij maakt zowel gebruiksgoed in gedraaid porselein als unieke objecten met kristalglasuren of gerookstookt. Hij geeft op verschillende plaatsen les in Italië, Zwitserland en Amerika en heeft zijn eigen atelier in Turijn.

Meer info: www.giallocaino.com

Data: maandag 23 t/m woensdag 25 augustus 2010 (10 – 16.30u)   

Prijs: 180 euro (papierporselein en kleurpigmenten inbegrepen)

Materiaal mee te brengen: eigen gereedschap, schaar, snijmes, lat + tekendriehoek, brede plastieken lomers, keukenmixer,  handdoek en schort,  latex handschoenen, spons, platte (3 à 4 cm) en ronde (fijne en dikke) penselen, plastic zakken (transparant), een kleine emmer met deksel + een maatbeker, halve bolvormen in gips of ronde bisquit-gebakken kleivorm, een gladde gipsplaat van +/- 30 X 30 cm, ringeloor, enkele kartonnen kokers,  schrijfgerief en notablok.

  

10/ Draaien met Porselein - Victor Greenaway (Australië)

Voor de gevorderde draaier kan het werken met porselein een nieuwe uitdaging zijn en een nieuwe wending geven aan het werk. Het vervaardigen van serviesgoed in porselein is een nog grotere uitdaging omdat dit technisch veel moeilijker is.

In 2002 hadden we de eer om Victor Greenaway voor het eerst als gast te hebben in Atelier Cirkel. Zijn workshop sloeg enorm aan bij de deelnemers omdat hij een vakman is met een groot gevoel voor esthetiek en bovendien ook een zeer goed docent.

Victor Greenaway heeft jarenlang serviesgoed en unieke stukken gedraaid in porselein en is op dit vlak een autoriteit. Tijdens deze 3-daagse workshop zal hij zijn ervaringen meedelen d.m.v. demonstraties van zowel verfijnde porseleinen objecten als serviesgoed. Hij zal ingaan op de verschillende porseleinsoorten en hun typische kwaliteiten. Na een demonstratie en technische uiteenzetting bij het begin van de dag, kunnen deelnemers deze technieken zelf uitproberen. Er zal extra aandacht besteed worden aan het vormgeven en de afwerking van o.a. randen, voetjes, en het omgaan met vervormingen. 

Begeleiding: Victor Greenaway verwierf bekendheid zowel in Australië als in andere werelddelen. Zijn werk werd geselecteerd voor verschillende internationale tentoonstellingen o.a. in Faënza (Italië), SOFA, Chicago (USA), Victorian & Albert Museum in Londen (Engeland) en voor verschillende musea in Australië, Japan, Duitsland, Italië, Hongkong, Nieuw Zeeland, … In Australië is Victor bekend om zijn uitstekend vakmanschap en vernieuwende design en hiervoor verwierf hij verschillende prijzen en beurzen.  Vele Australische pottenbakkers en keramisten genoten een hoogstaande opleiding in zijn atelier dankzij zijn didactische kwaliteiten. Een unieke kans dus om bij deze specialist een masterclass te volgen. Meer info: www.victorgreenaway.com

Data: maandag 23 t/m donderdag 25 augustus 2010 (10 – 16.30u)         

Prijs: 190 euro (1 pak van 10 kg porselein inbegrepen)

Materiaal mee te brengen door de deelnemers: schort of werkkledij, emmer met deksel (om de klei te recupereren), 2 handdoekjes of vodden, eigen draaigereedschap, enkele ronde houten platen.

 

 

                  

 

Sasha Wardell

 

Victor Greenaway

  

 1. SCULPTUREN OPBOUWEN MET ZANDMALLEN - Jürg Bächtold (Zwitserland)

Tijdens deze masterclass zullen sculpturale vormen opgebouwd worden met behulp van zandmallen. Vormen die nauwelijks te realiseren zijn met gewone opbouwtechnieken, kunnen met behulp van zandmallen wel uitgevoerd worden. Er kunnen verschillende vormen gemaakt worden die later (na het bakken) tot één geheel worden geassembleerd. Er zal vooral veel aandacht besteed worden aan de opbouw, de vormgeving en het vervormen van abstracte sculpturen.  Verschillende mogelijkheden voor het afwerken (bakken en patineren) van de stukken zullen theoretisch besproken worden en – indien er voldoende tijd is – kunnen enkelen ervan ook gedemonstreerd worden.

(Het bakken gebeurt niet in Atelier Cirkel)

Begeleiding: Jürg C. Bächtold installeerde zich als professioneel keramist in 1982. Hij geeft cursussen en workshop in eigen atelier en op vele andere plaatsen in Zwitserland. Zijn werkmethode is uniek en spectaculair. Zijn werk werd geselecteerd voor keramiekwedstrijden in Vallauris (Fr) , Faënza (It) en Zagreb (Cr). Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen in Europa en Amerika. Meer info: www.keramikart.ch

Data: vrijdag 27 t/m zondag 29 augustus 2010 (10– 16.30u)

Prijs: 215 euro (1 pak klei en het gebruik van zand inbegrepen)

Voorkennis: basistechnieken van handopbouw keramiek

Materiaal mee te brengen: Werkkledij of schort, eigen gereedschap, een emmer met deksel om de klei te recupereren, een oude handdoek of vod, notablok en schrijfgerief. Eventueel ook fototoestel of videocamera.

 

 1. Werken met gietmallen en beenderporselein - Sasha Wardell (UK)

Sasha Wardell gaf reeds verschillende jaren zeer succesvolle masterclasses in Atelier Cirkel. Deelnemers krijgen tijdens deze MC een kijk op de  creatieve mogelijkheden die het werken met gietvormen kan bieden. Sascha Wardell ontwikkelde gietmallen voor zowel functioneel als artistiek werk. Vroeger decoreerde ze haar potvormen met motieven die ze bekwam dmv resist-technieken en airbrush. Tegenwoordig werkt Sascha met verschillende gekleurde porseleinlagen. Door het wegsnijden van laagjes komen de verschillende kleurlagen opnieuw aan de oppervlakte en komt de transparantie van de porselein volledig tot zijn recht. Ze past ook de water-ets-techniek toe, waarbij verschillende laagjes weggewassen worden en het porselein transparanter wordt.

Dit weekend zal Sascha haar kennis en kunde toelichten aan de hand van beeldmateriaal en demonstraties. Deelnemers zullen eveneens de kans hebben om te experimenteren met het beenderporselein en de verschillende decoratietechnieken.

Begeleiding: Sacha Wardell werd geboren in Sri Lanka en is nu woonachtig in Engeland. Zij studeerde keramiek en industriële vormgeving in Limoges (Frankrijk) en in Stroke-on-Trent (UK). Ze werk al meer dan 20 jaar met porselein. Haar werk werd bekroond in verschillende internationale keramiekwedstrijden o.a. de wereldtriënnale van kleine keramiek. Zij werkt voor diverse musea en geeft wereldwijd lezingen en workshops. Zij schreef verschillende boeken over (beender)porselein en mallen maken, die in vele ateliers gebruikt worden als technische handleiding. Meer info: www.sashawardell.com

Data: zondag 12/7 t/m maandag 13/7/09 (9u30 - 16u)

Prijs: 130 euro (20 euro materiaal inbegrepen (gips, bonechina, klei, enz.)) Cursisten die tegelijkertijd inschrijven voor de beide workshops van Sasha Wardell, genieten een korting van 35 euro (10%)

Materiaal mee te brengen: Eigen materiaalbakje (spatels, lomers, mesjes, …), schort, fijn sponsje, penselen, 2 oude handdoeken of vodden, een emmer met deksel en een maatbeker die goed giet, notablok en schrijfgerief. Eventueel fototoestel en/of filmcamera.

Breng zeker ook een kleine enkelvoudige gipsen gietmal mee van een eenvoudige vorm.

   

     

Thierry Foucquet

Jurg Bachtold

Steve Mattison

  

GEPLANDE MASTERCLASSES – najaar 2010

 * Koreaanse potvormen met gebarsten oppervlaktestructuren - Seung-Ho Yang (Korea)

Koreaanse esthetiek is vaak gericht op het bekomen van levendige vormen die toch getuigen van het beheersen van de materie en de techniek. Tijdens deze workshop zal Seung-Ho Yang d.m.v. beeldmateriaal en demonstraties cursisten inzicht geven in de typische Koreaanse (en Oosterse) vormentaal en het natuurlijk manipuleren van de klei. Na elke demonstratie krijgen deelnemers de kans om deze technieken zelf in te oefenen en zo te komen tot een meer spontane vormgeving.  Seung-Ho Yang zal je ook inwijden in zijn “geheimen” om een boeiende, verweerde en gebarsten oppervlaktestructuur te bekomen door het gebruik van bepaalde grondstoffen en geforceerde droogprocessen. Er zal hoofdzakelijk gewerkt worden aan schalen en bolvormen, etc.

Werken rond contrast en harmonie, ying-yang, is typisch Koreaans en zal tijdens deze masterclass centraal staan.

Dit is een workshop waar uitsluitend met de hand opgebouwd wordt. Er wordt dus niet gedraaid.

Begeleiding: Seung-Ho Yang genoot zijn keramische opleiding aan de Dankook Universiteit in Seoul, Zuid-Korea. Gedurende zijn 30-jarige loopbaan werkt en woont hij hoofdzakelijk in Europa (GB, Frankrijk en Zwitserland) maar onderhoudt intensieve banden met zijn thuisland.

Hij heeft meer dan 200 tentoonstellingen op zijn curriculum en wordt wereldwijd gevraagd als gastdocent en spreker voor workshops en symposia.

meer info: http://www.youtube.com/watch?v=H1xVIOcYB7w 

Data: worden later bepaald

Prijs: 185 euro (1 pak klei + het gebruik van poederklei inbegrepen)

Materiaal mee te brengen: schort of werkkledij, notablok, schrijfgerief, eigen gereedschap, penselen, 2 oude handdoeken (of vodden), emmer met deksel

  

 1. LICHTOBJECTEN IN VLASPORSELEIN - Sandra Vanspauwen (België)

Porselein is een witte kleisoort die – indien dun gemaakt en hoog gebakken – transparant is en het licht filtert. Ideaal dus om lichtobjecten mee te maken!

Tijdens deze masterclass kan elke deelnemer een eigen lichtobject ontwerpen. Er wordt gezocht naar een combinatie en harmonisch geheel van klei als “drager” van het porseleinen lichtobject. Het lichtobject kan uit verschillende onderdelen vlasporselein samengesteld worden. Er wordt met vlasporselein gewerkt omdat deze klei gemakkelijker bewerkbaar is dan gewone porselein. Sandra Vanspauwen zal beeldmateriaal tonen over haar eigen porseleinen lichtobjecten en andere inspiratiebronnen. Zij zal de technieken die zij hanteert demonstreren en de deelnemers begeleiden bij het uitvoeren van hun individueel project. Er wordt ook uitleg gegeven over het bakken van deze vlasporselein.

Na afloop van het weekend, worden de porseleinen onderdelen gebakken. De 3e cursusdag wordt aandacht besteed aan de afwerking en wordt alles gemonteerd.”

Begeleiding: Sandra Vanspauwen is een jonge keramiste die zich specialiseerde in het maken van lichtobjecten in porselein. Zij behaalde haar diploma “Meester in de beeldende kunsten, optie keramiek” te Hasselt. Zij geeft les aan de Academie van Genk. Daarnaast maakt ze ook lichtobjecten voor opdrachtgevers en in functie van haar eigen tentoonstellingen. 

Tijdens deze masterclass kan elke deelnemer een eigen lichtobject ontwerpen. Sandra Vanspauwen zal beeldmateriaal tonen over haar eigen porseleinen lichtobjecten en andere inspiratiebronnen. Zij zal de technieken die zij hanteert demonstreren en de deelnemers begeleiden bij het uitvoeren van hun individueel project. Er wordt ook uitleg gegeven over het bakken van deze vlasporselein. De 3e cursusdag wordt aandacht besteed aan de afwerking en wordt alles gemonteerd.

 Data: worden later bepaald

+ extra dag voor montage:

Prijs: 170 euro (1 pak steengoedklei en 2,5 kg vlasporselein inbegrepen)

Voorkennis: ervaring hebben in het werken met porselein

Materiaal mee te brengen: schetspapier en schrijfgerief, eventueel foto’s van inspirerende modellen, je eigen gereedschap (lomers, mesjes, sponsjes,...), lat, tekendriehoek en passer, een vlakke, zuivere gipsen plaat van + 40 X 60 cm + een MDF-plaat van 40 x 60 cm, dunne (3 à 4 mm) houten latjes van + 60 cm+ vlakke deegrol,  transparante plastiek, schort of werkkledij, handdoek of vod, emmertje met deksel, kranten, haardroger of verfafstripper.